Białe, czerwone, a może różowe? Musujące czy wzmacniane? Wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie i bardzo słodkie. A jakie jest Beaujolais Nouveau? O tym można będzie się przekonać już za kilka dni, ponieważ święto młodego, francuskiego wina z regionu Beaujolais obchodzone jest rokrocznie na całym świecie w trzeci czwartek listopada.

 

Spotkanie z przyjaciółkami i wino – czerwone, słodkie. Pijemy i rozmawiamy. Nie znamy się na winach, choć wiemy jak trzymać kieliszek, by go nie podgrzewać. Wiedza o winach jest bardzo rozległa. Pomóc ją ogarnąć mogą jedynie liczne degustacje i specjalistyczne szkolenia. O Beaujolais Nouveau nie zapominamy. Od kilku lat próbujemy go w szczecińskich winiarniach, między innymi w Bachusie.

 

Do mięsa, do ryby, przy posiłkach, na spotkaniach towarzyskich, na romantycznych kolacjach we dwoje. Wino pijemy wszędzie. Włoskie, francuskie, hiszpańskie czy nawet nasze polskie. Niektórzy białe, inni czerwone. Są tacy, którzy wybierając różowe. A Ty jakie pijesz?

 

 

Podział win

Sprawa właściwego podziału win, czyli tzw. klasyfikacji, jest dość skomplikowana i zależy od tego, jakie cechy wina, czyli tzw. wyróżniki klasyfikacyjne, zostaną wzięte za podstawę podziału.

 

Barwa wina. W zależności od barwy rozróżnia się wina:

a) białe - o barwie jasnożółtej, poprzez żółtą do brązowej;

b) czerwone - o barwie od jasnoczerwonej do ciemnowiśniowej z odcieniem fioletowym;

c) różowe (np. z czerwonych porzeczek).

 

Zawartość alkoholu (czyli moc wina). W zależności od zawartości alkoholu wina dzielą się na:

a) lekkie (słabe) - zawierają do 10% obj. alkoholu;

b) średniej mocy - zawierają od 10 do 14% obj. alkoholu;

c) mocne - zawierające od 14 do 18% obj. alkoholu;

d) wzmocnione lub alkoholizowane - zawierające powyżej 18% obj. alkoholu.

Ponadto istnieją tzw. moszcze winne o zawartości poniżej 9% obj. alkoholu; są to napoje mało trwałe i u nas mało rozpowszechnione.

 

Zawartość cukru. W zależności od zawartości cukru, wina dzielą się na:

a) wytrawne - o zawartości cukru do 1,5%;

b) półwytrawne - o zawartości cukru od 2 do 4%;

c) półsłodkie - o zawartości cukru od 4,5 do 7,5%;

d) słodkie i bardzo słodkie - zawierają od 8 do 16% cukru.

 

Sposób konsumpcji. W zależności od sposobu konsumpcji rozróżnia się wina:

a) stołowe - spożywane podczas jedzenia; są to wina wytrawne i półwytrawne;

b) deserowe - podawane po jedzeniu, do ciast i deserów; są to wina słodkie i półsłodkie;

c) likierowe - spożywane jak deserowe; są to wina mocne i bardzo słodkie, o dużej zawartości ekstraktu, tzw. ciężkie, a więc szczególnie pełne smaku.

 

Cechy jakościowe specjalne. Od zwykłych win owocowych odróżnia się wina o specyficznych cechach jakościowych:

a) wina musujące - zawierają znaczną ilość dwutlenku węgla wytworzonego w sposób naturalny podczas wtórnej fermentacji, zwanej szampanizacją (fermentowanie wina w zamkniętej już butelce lub zbiorniku);

b) wina gazowane - sztucznie nasycane sprężonym dwutlenkiem węgla;

c) wina ziołowe - zaprawiane nalewami ziołowymi (np. wermuty)

d) wina lecznicze - zawierające pewne preparaty lecznicze (wino chinowe, pepsynowe)

 

Rodzaj surowca. Ze względu na surowiec rozróżnia się:

a) wina jednoowocowe - uzyskane z jednego rodzaju świeżych owoców, jak np. wino jabłkowe, wiśniowe, porzeczkowe;

b) wina z owoców suszonych, np. wino rodzynkowe;

c) wina wieloowocowe kupażowane (mieszane) z win kilku rodzajów owoców lub odpowiednio przyprawione i sporządzone jako typ zbliżony do pewnego rodzaju wina gronowego, jak Madera lub Portwajn;

d) wina z innych surowców, np. wino żytnie.                       

 

 

 

Informacje pochodzą ze strony:  http://www.e-drinks.com.pl/wino/podzial_win.html

 

*Zdjęcia pochodzą ze stron: www.stokrotkapremium.pl

www.bankier.pl

www.kobieta.byc.pl

www.peb.pl

www.gastronauci.pl

www.smakprostoty.pl