W sobotę i niedzielę na Łasztowni będzie pachnieć kawą.
W weekend w Starej Rzeźni na Łasztowni odbędzie się pierwszy Baltic Coffee Festival, w ramach którego zaplanowano m.in. trzecią edycję Szczecińskiego Pucharu Latte Art, aż 10 cuppingów oraz wykłady i warsztaty o kawie.
Festiwal rozpocznie się w sobotę (g. 11:00) od Szczecińskiego Pucharu Latte Art, czyli zawodów polegających na tworzeniu mlecznych wzorów na kawie. W Pucharze weźmie udział ponad 30 baristów ze Szczecina, Warszawy, Lublina, Białegostoku, Poznania, Gdyni, a nawet Berlina. Wzory na kawie będą malować do godz. 17:00.
Niedziela to głównie warsztaty i wykłady o kawie, na część z nich wstęp jest wolny.
W oba dni festiwalu będzie można wziąć udział w cuppingach, czyli profesjonalnych degustacjach kawy. W sobotę odbędą się dwa (g. 17:15 i 18:15), a w niedzielę aż osiem (g. 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30, 18:30). Na miejscu będą dostępne listy, na których będzie można się zapisać na dowolny cupping (maksymalnie dwa). Znajdą się tam także informacje o kawach, które będą serwowane podczas degustacji.
Przez cały czas trwania Baltic Coffee Festival czynne też będą specjalne bary kawowe, w których chętni będą mieli możliwość spróbowania różnego rodzaju kaw, także tych parzonych metodami alternatywnymi. Kawa ma być dostępna bezpłatnie. Odwdzięczyć się za nią będzie można, wrzucając datek do puszki.
Wieczorem (w sobotę od 19:00 i w niedzielę od 20:30) w sali kinowej Starej Rzeźni transmitowane będą Mistrzostwa Świata Baristów z Seattle.
Wstęp na Baltic Coffee Festival jest bezpłatny. Organizatorem wydarzenia jest założone w lutym stowarzyszenie Baltic Coffee Collective, zrzeszające szczecińskich pasjonatów kawy.
PROGRAM BALTIC COFFEE FESTIVAL:
SOBOTA // 11.04.2015
11:15 - 17:00 - Szczeciński Puchar Latte Art vol. 3
17:15 - Cupping nr 1
18:15 - Cupping nr 2 (dla zawodników)
19:00 - 01:30 Livestream z półfinałów WBC + Afterparty
NIEDZIELA // 12.04.2015
WARSZTATY / WYKŁADY
11:15 Slow Coffee - A long path of a seed to cup (Juan Jose Trujillo Quintero / La Molienda / Fincas Trujillo)
Liczba miejsc: Otwarte
12:15 Latte Art (Leszek Jędrasik / Black And White Coffee)
Liczba miejsc: 10 (Lista zamknięta)
13:15 Modern Espresso (Damian Durda / Bonanza Coffee Heroes)
Liczba miejsc: 20 (Lista zamknięta)
14:15 How to start a roasting business from perspective of a foreigner (Audun Sorbotten / Audun Coffee)
Liczba miejsc: Otwarte
15:15 Defekty w procesie wypalania kawy (Elżbieta Citak / Coffee Proficiency)
Liczba miejsc: 15 (Lista zamknięta)
16:15 Branding w segmencie kawiarni (Adam Przybyłek / Czarny Deszcz)
Liczba miejsc: Otwarte
17:15 Home Barista (Kamil Kwietniewski / Coffee Desk)
Liczba miejsc: 16 (Lista zamknięta)
CUPPINGI:
11:30 - Cupping nr 3
12:30 - Cupping nr 4
13:30 - Cupping nr 5
14:30 - Cupping nr 6
15:30 - Cupping nr 7
16:30 - Cupping nr 8
17:30 - Cupping nr 9
18:30 - Cupping nr 10
19:30 - Podsumowanie imprezy
20:30 - 01:30 Live Stream z finałów WBC
Komentarze
0