Dobra wiadomość dla fanów dobrego i przede wszystkim zdrowego jedzenia. Po wakacyjnej przerwie wraca cotygodniowy Szczeciński Bazar Smakoszy. Od 2 września na zakupy do OFF Mariny będzie można się wybrać w każdą niedzielę w godz. 10:00-15:00.

Ekologiczne sery i pasztety, naturalne chleby na zakwasie, świeżo wyciskane soki, tradycyjne wędliny, miody, naturalne granole, wędzone ryby – to tylko część smakołyków, które możemy nabyć na Szczecińskim Bazarze Smakoszy. Wydarzenie łączy ekobazar z targiem śniadaniowym, tak więc na miejscu napijemy się również świetnej kawy i przekąsimy coś lekkiego. Na odwiedzających czekają świeżo przygotowane kanapki, pajdy z pastą jajeczną, pachnące racuchy, sałatki. Nie brakuje też słodkości, w ofercie znajdziemy domowe ciasta, pyszne bezy, słodkie babeczki, cake popsy, fit ciasteczka na bazie płatków owsianych i bakalii, a nawet ciasta z warzyw.

Szczeciński Bazar Smakoszy to świetne miejsce, by zaopatrzyć się w zdrowe i ekologiczne produkty. Prosto od rolników dostaniemy tu mleko, jaja, śmietanę, sery, warzywa, owoce, soki, kiszonki i przetwory. Na stoiskach znajdziemy również paprykarz, przetwory z ryb oraz pierogi. Nie brakuje także bardziej egzotycznych smaków – oliwek, włoskich makaronów, oliwy z oliwek, chałwy i innych przysmaków z Turcji.

Od najbliższej niedzieli (2 września) impreza ponownie będzie odbywać się co tydzień. Organizatorzy zapraszają w każdą niedzielę w godz. 10:00-15:00 do OFF Mariny przy ul. Chmielewskiego 18 na Pomorzanach. Wstęp i parking są bezpłatne.

Podczas najbliższej edycji będzie można wesprzeć Jadłodzielnię Szczecin, która przekazaną żywnością obdarowuje potrzebujących. Na Bazarze gościć też będzie lokalna pracownia ilustracji dziecięcej Czary Malary, na stoisku której znajdziemy piękną książkę dla najmłodszych „Mimo” oraz wiele innych projektów, jak np. przypinki, kartki i plakaty.

Lista wystawców:

- Maślana Ryba (wędzone ryby w bułkach z dodatkami, fish and chips)

- Mleczarnia Mały Gil (sery pleśniowe, nabiał i inne wspaniałości)

- Zielone Babeczki (ciasta z warzyw)

- Gospodarstwo Ekologiczne “Lipowa Pasieka” (miody, jaja, naturalne makarony, granole)

- Gospodarstwo Rolne Leszek i Agnieszka Jager (pyszne racuchy, ciasta, sałatki śniadaniowe, przetwory)

- Gospodarstwo Ekologiczne “Frykas” Państwa Szczupaków (sery i pasztety)

- Pan Paweł z Dziwnowa z żoną (paprykarz, ryby, przetwory rybne)

- Tradycyjne Jadło (wędliny)

- Miody Boguszyckie

- Kawiarnia Kafle (kawa z ekspresu lub drip, herbata, cascara)

- Słoneczny Młyn (naturalne chleby na zakwasie)

- Manufaktura Lawenda (naturalne kosmetyki)

- Vinoteka (wino prosto z beczki, szprycery)

- Farma Na Górce (sery, mleko, śmietana, pierogi, wędliny)

- Gospodarstwo Ekologiczne “Sątyrz” Państwa Woźnickich (warzywa, soki, kiszonki, przetwory, strusie jaja)

- Ministerstwo Dobrego Mydła (naturalne kosmetyki)

- Always and forever hungry (bezy)

- Ola z lemoniadą (lemoniady i pyszne menu śniadaniowe)

- Yerbanko.pl (yerba mate w wielu odsłonach)

- LoveBabeczkowe (słodkie babeczki i inne cuda)

- Pierogarnia na Piastów 53

- Pani Władka (pajdy z pastą jajeczną, pyszne wiejskie jedzenie)

- Smaki Turcji (oliwki, sery, kasze, herbaty, wiele innych produktów kuchni tureckiej)

- Cameleon (oleje naturalne)

- Fanaberia Republika Rozmaitości (ice tea, herbaty paczkowane, różne słodkości)

- Merakibar (słodkości pyszne, zdrowe i kolorowe)

- Państwo Gos (ciastka fit na bazie płatków owsianych i bakalii, rewelacyjne “cake pops”)

- A&W BIO (ekologiczna oliwa z oliwek, włoskie makarony i inne ekowspaniałości)

- Wybiła Godzina Ciasta (zdrowe domowe ciasta i desery)

- DżusWóz (świeżo wyciskane soki)