Bogactwo aromatów, przypraw, ziół i kolorów. Wszystkie dania przyrządzane z wykorzystaniem oryginalnych składników i według własnych receptur szefowej kuchni, rodowitej Ormianki - Anzheli Hryhorian. To gwarancja, że w restauracji Kaukaz (ul. Krzywoustego 14) można spróbować autentycznych smaków tego regionu.

Wybierać można wśród aromatycznych dań, których wielu szczecinian z pewnością nie miała jeszcze okazji spróbować. Odwiedzający Kaukaz chętnie decydują się na chahoshbili, czyli jagnięcine w pomidorach według receptury z kuchni gruzińskiej.

Bogactwo smaków

Popularne są też m.in. takie danie jak: chinkali – gruzińskie pierożki z rosołem i różnymi dodatkami, horovac - szaszłyk z karkówki w ziołach i świeżej cebuli, owinięty w chleb typu lawasz czy plov – wysokiej jakości jagnięcina z ryżem, marchwią i świeżymi ziołami.

- Jesteśmy jedną z niewielu restauracji w Szczecinie serwujących jagnięcinę, która jest podstawą kuchni kaukaskiej – mówi Amadeusz Walczuk, właściciel restauracji Kaukaz. - Najważniejsze oryginalne składniki wszystkich dań specjalnie sprowadzamy. Według własnych receptur sami przyrządzamy też np. sosy.

Poza potrawami z mięsa w Kaukazie skosztować można również m.in. orzeźwiającej sałatki tabbouleh z kaszą burgul i warzywami czy kaukaską zupę spas, której podstawę stanowi jogurt naturalny. Na deser można zamówić np. aladziki - placki gruzińskie z cynamonem i jogurtem.

Receptury z dzieciństwa

Większość z oferowanych potraw to dania przygotowywane w górach Kaukazu specjalnie na święta. O to, aby w Szczecinie smakowały tak samo dba szefowa kuchni, która po prostu odtwarza smaki znane jej od dzieciństwa.

- Od małego pomagałam mamie oraz babci w kuchni, stąd też moja pasja, którą chce przekazać na talerzach – mówi Anzhela Hryhorian.

Wystrój restauracji nawiązuje do typowej kaukaskiej chaty. Jest dużo drewna, w oknach wiszą kolorowe zasłony, a na stołach leżą bieżniki. Jest też klimatyczny kominek i instrumenty muzyczne - pianino oraz gitara. Zagrać na nich mogą również sami goście.

Goście, których jest coraz więcej

Restauracja Kaukaz działa w nowej kamienicy przy ul. Krzywoustego 14 od lipca 2018 r. i coraz więcej osób regularnie ją odwiedza.

- Szczecinianie coraz liczniej przekonują się do kuchni kaukaskiej. Powód jest prosty. Jest ona bardzo smaczna – tłumaczy Amadeusz Walczuk.

- Miejsce jest chętnie odwiedzane przez szczecinian i nie tylko, gościliśmy już kilka gwiazd -Nataszę Urbańską z Januszem Józefowiczem, Alicję Majewską, Krzysztofa Krawczyka czy Braci Golec – dodaje Amadeusz Walczuk, właściciel restauracji.

W restauracji Kaukaz można również organizować różne imprezy. Od urodzin, poprzez chrzciny, do spotkań w gronie znajomych. Wszystkie szczegóły na temat działalności restauracji można znaleźć na stronie: http://restauracjakaukaz.pl.