Szczecińscy policjanci w godzinach porannych przeprowadzili wzmożone kontrole drogowe. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że dzisiejsze działania podzielono na dwa etapy. W pierwszym z nich funkcjonariusze badali stan trzeźwości kierowców, w drugim, wraz z pracownikami Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej sprawdzali sposób przewożenia żywności.

Mundurowi stacjonowali w dwóch miejscach: na Autostradzie Poznańskiej oraz przy skrzyżowaniu ulic Ofiar Oświęcimia i Staszica. W pierwszym etapie akcji przeprowadzili 330 kontroli trzeźwości. Policjanci z zadowoleniem przyjęli fakt, że tylko jeden kierowca został zatrzymany za kierowanie pojazdem w stanie po spożyciu alkoholu.

Drugi etap działań polegał na kontroli pojazdów przewożących artykuły spożywcze. Wspólne patrole policjantów i pracowników Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej przeprowadziły 5 tego typu kontroli.Sprawdzono wozy dostarczające mięso i wędliny, pieczywo oraz warzywa. W najlepszym stanie sanitarnym okazał się być samochód przewożący artykuły wędliniarskie. Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej ukarali 4 kierowców mandatami o łącznej wartości 1200 zł.

Po analizie ujawnionych nieprawidłowości policjanci będą częściej sprawdzać sposób przewożenia żywności. Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej wyrazili chęć uczestnictwa w działaniach Policji.