Będzie można zaopatrzyć się w zdrową żywność na ekobazarze, prapremierowo sprawdzić, co wkrótce zaoferują szczecinianom Wschodnie Delikatesy – Ukrainoczka, przebierać wśród designerskiego rękodzieła i kolekcji winyli. W niedzielę 27 sierpnia w postindustrialnych wnętrzach Off Mariny (ul. Chmielewskiego 18, Pomorzany) odbędzie się czwarta edycja Szczecińskiego Bazaru Rozmaitości.

To wydarzenie, które już na stałe wpisało się w kalendarz miejskich imprez. Szczeciński Bazar Rozmaitości łączy w jednym miejscu kilka inicjatyw. W Off Marinie znajdziemy ekobazar ze zdrową żywnością, strefę z designerskim rękodziełem, giełdę winyli, show room Wydziału Sztuk Wizualnych Akademii Sztuki, na podwórku zaparkują food trucki. Będzie również okazja, by podzielić się z innymi żywnością (stoisko szczecińskiej Jadłodzielni), albo wymienić się książkami (bookcrossing).

Nie ma drugiego takiego wydarzenia w regionie

Nagromadzenie różnorodnych wystawców sprawia, że na Szczecińskim Bazarze Rozmaitości

można w jednym miejscu kupić wiele rzeczy, których na co dzień próżno szukać w „zwykłych” sklepach. Albo po prostu miło spędzić czas przy dobrym jedzeniu i chilloutowej muzyce z gramofonu.

- Już od pierwszej edycji odwiedza nas bardzo dużo osób. Wiele z nich później wraca. Mają już u nas swoich ulubionych wystawców, do których muszą zajrzeć – mówi Michał Chaszkowski-Jakubów, organizator Bazaru. - Zdecydowanie brakowało w naszym mieście takiego miejsca. Szczeciński Bazar Rozmaitości jest odpowiedzią na pewną niezagospodarowaną wcześniej niszę. Nie ma drugiego takiego wydarzenia w regionie.

Przetwory z mięsa ekologicznego i więcej serów

Podczas każdej edycji oblężenie przeżywa zawsze ekobazar. Jak wyliczają organizatorzy można znaleźć na nim: pieczywo (także bezglutenowe), przyprawy, produkty z innych krajów, sezonowe warzywa i owoce, soki, przetwory, ekologiczne specjały, zdrowy nabiał, jaja, ekologiczne mięsa i wędliny, oliwy, miody, kawy i herbaty, zdrowe wypieki i desery oraz wiele, wiele innych. Wszystko bezpośrednio od rolników i producentów. Poza wystawcami znanymi z wcześniejszych edycji będzie można w niedzielę znaleźć również nowe twarze.

- Zapraszamy na przetwory z mięs ekologicznych. Pojawi się również większy wybór serów - mówi Michał Chaszkowski-Jakubów. – Szczecińską premierę będzie miała u nas Ukrainoczka, która zajmie podwójne stanowisko.

Delikatesy z żywnością ze wschodu Ukrainoczka jeszcze czekają na otwarcie w lokalu przy Bramie Portowej. Ale już podczas niedzielnego Szczecińskiego Bazaru Rozmaitości mieszkańcy po raz pierwszy będą mogli spróbować oferowanych przez nich smakołyków.

Zakupy w postindustrialnym klimacie

Nowości pojawią się oczywiście również na stoiskach z rękodziełem i na giełdzie winyli. Dodatkowego uroku podczas przeglądania oferty Bazaru jak zawsze doda surowa architektura Off Mariny.

- To ogromna postindustrialna przestrzeń. Nie tylko tworzy klimat Szczecińskiego Bazaru Rozmaitości, ale również zapewnia duże możliwości techniczne. W dodatku Off Marina jest świetnie położona, zaledwie kilka minut drogi od centrum miasta. Dla kierowców jest darmowy parking, można też szybko dojechać tutaj komunikacją miejską [od pętli Pomorzany jest kilkaset metrów, od przystanku Smolańska zaledwie kilkadziesiąt – red.] - podkreśla Michał Chaszkowski-Jakubów. 

W niedzielę Rozmaitości, a od października Smakoszy

Szczeciński Bazar Rozmaitości będzie działał w niedzielę 27 sierpnia od godziny 10 do 16. Warto się wybrać, zwłaszcza że organizatorzy gwarantują dobrą pogodę.

- Podczas każdej dotychczasowej edyzji pogoda dopisywała i zapewniam, że teraz będzie podobnie – śmieje się Michał Chaszkowski-Jakubów.

Po wakacjach podobne wydarzenie będą odbywać się w Off Marinie jeszcze częściej. Powstanie Szczeciński Bazar Smakoszy, który koncentrował się będzie na zdrowej żywności. Na początku planowany jest co dwa tygodnie, a docelowo w każdy weekend.