Na tak mroźną zimę czekali od 3 lat. Właściciele winnicy Turnau w Baniewicach w końcu będą mogli przygotować jedyne w swoim rodzaju lodowe wino.

Pierwszy raz od trzech lat temperatura w Zachodniopomorskiem spadła poniżej -8 stopni Celsjusza, a więc można było rozpocząć zbiory na produkcję lodowego wina. Wytwarza się je z winogron, które jesienią zostają specjalnie na ten cel pozostawione na krzakach.

– Czekaliśmy, aż będą największe mrozy, dlatego też rozpoczynamy zbiory o 4 nad ranem. Co więcej, również przy minusowej temperaturze musimy wyciskać winogrona, żeby się nie rozmroziły na prasie – zaznacza Jacek Turnau z Winnicy Turnau. – Na prasie wyciskamy tylko to, co nie zamarzło, czyli bardzo słodki ekstrakt, z którego powstanie bardzo słodki moszcz, a z niego z kolei bardzo słodkie wino lodowe.

Podczas poniedziałkowych zbiorów udało się zgromadzić prawie 2 tysiące kilogramów winogron.

– Jest to produkt unikatowy na skalę świata, ponieważ trudno jest to wino wyprodukować. Kiedyś Niemcy się w tym specjalizowali, obecnie Kanada dużo go wytwarza – mówi Turnau. – Wino jest wyjątkowe, bo powstanie go niewiele, jedynie około 900 butelek.