Nazywa się Zakręcona Kawiarenka, choć to raczej pracownia wypieków artystycznych. Słodkości i pieczywo robione są tu z myślą o alergikach, weganach oraz tych, którzy nie tolerują glutenu. Możesz przyjść i powiedzieć czego nie jadasz, a właścicielka przygotuje dla ciebie zdrowy deser - pyszny tak samo jak danie „zabronione”.

Wszystkie przepisy zostały autorsko opracowane przez założycielkę pracowni, która przez lata eksperymentowała w prywatnej kuchni. W menu znajdziemy m.in.: torty klasyczne i dekorowane stylem angielskim, cupcakes, cakepops, oryginalne francuskie makaroniki, bezy, ciasta, ciasteczka, pieczywo i naleśniki kasztanowe. Zakręcona Kawiarenka, to pracownia zindywidualizowanych wypieków artystycznych i tradycyjnych dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, bezcukrowej, wegańskiej, paleo, czy AIP.

Zdrowa dieta pomogła jej w walce z chorobą - zrobiła furorę na blogu

- Kiedy zachorowałam i przeszłam na zdrową dietę, automatycznie zaczęłam zdrowo piec i dzielić się efektami i przepisami na blogu, którego już prowadziłam - opowiada właścicielka pracowni, Zuzanna Jankiewicz. - Okazało się, że w Szczecinie jest ogromne zapotrzebowanie na tego typu wypieki. Otrzymywałam mnóstwo prywatnych zapytań, zamówień, a nawet propozycje współpracy.

Pracownia bierze udział w programie „Menu Bez Glutenu” prowadzonym przez Polskie Stowarzyszenie Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej, dzięki czemu wszystkie „bezglutenki” mogą czuć się bezpiecznie, jedząc w Zakręconej Kawiarence. Nie trzeba jednak chorować, żeby sięgać po rzeczy bez glutenu. Osoby bez problemów ze spożywczymi alergiami także znajdą coś dla siebie - przepisy dopracowane są tak, że zdrowe wypieki są po prostu smaczne i niczym nie odbiegają od znanych słodkości.

- W dzisiejszych czasach żywność jest bardzo przetworzona, wielu ludzi ma problemy np. z trawieniem - kontynuuje właścicielka kawiarenki. - Polecam każdemu, by spróbował diety bez glutenu, bo może poczuć się lepiej. Zawsze wychodziłam z założenia, że jak już piekę bez wielu składników, to chcę, by te wypieki nie traciły walorów smakowych - dlatego wierzę, że słodkości z mojej pracowni podbiją serca każdego klienta, a i może pomogą.

Wszystko przygotowywane przez właścicielkę na miejscu

Wszystkie wypieki przygotowywane są rano lub w nocy po zamknięciu kawiarenki. Towar bardzo szybko zostaje wyprzedany, dlatego chętni mogą składać zamówienie i odebrać je nawet po 18:00. W lokalu znajduje się mały stolik, więc gdyby ktoś miał ochotę, może spróbować czegoś na miejscu.

Pracownia znajduje się przy al. Papieża Jana Pawła II 23/1 i otwarta jest w godzinach 12:00 – 18:00.