Dzisiaj to zapuszczony skwer ze zniszczonymi alejkami i uszkodzonymi schodami. Wkrótce ma się to jednak zmienić.

Jak informuje Andrzej Kus z Zakładu Usług Komunalnych, mieszkańcy Niebuszewa już niebawem zyskają nowy zielony teren do wypoczynku i zabawy. Rozpoczęła się bowiem przebudowa zaniedbanego skweru między ulicami Mikołaja Reja, Heleny i Naruszewicza.

- Na miejscu zaczyna pojawiać się ciężki sprzęt. Prosimy mieszkańców o zachowanie szczególnej ostrożności. Na przełomie czerwca i lipca utrudnienia znikną, a pojawi się zupełnie nowe, uporządkowane miejsce na mapie Niebuszewa – zapewnia Kus.

W pierwszej kolejności rozebrane zostaną istniejące nawierzchnie. W ich miejscu pojawią się utwardzone alejki z kruszywa mineralnego oraz płyt granitowych. - Płyty nieodpłatnie zostaną przekazane przez Zarząd Dróg i Transportu Miejskiego – informuje Kus. - Wyremontowane będą także murki oraz wejścia do istniejących tam schronów. Wykończone zostaną cegłą klinkierową, kolorystycznie dopasowaną do elewacji budynków – wymienia.

Po zakończeniu prac do dyspozycji mieszkańców będą dwa urządzenia siłowni pod chmurką. Dla najmłodszych przygotowany zostanie zestaw zabawowy. Skwer zyska też kilkanaście ławek parkowych oraz kosze na śmieci.

Inwestycja realizowana jest w porozumieniu z Radą Osiedla Niebuszewo. Jej koszt to blisko 530 tys. złotych.