To jedna z atrakcji zbliżającego się finału regat The Tall Ships Races 2017. Tym razem zlot food trucków odbędzie się na Łasztowni i potrwa aż pięć dni!
Będzie to już piąta edycja uwielbianego przez szczecinian Festiwalu Smaków Food Trucków. Mobilne restauracje będziemy gościć w Szczecinie od 4 do 8 sierpnia (piątek - wtorek). W tych dniach food trucki zaparkują na Łasztowni w pobliżu kładki prowadzącej na Wyspę Grodzką.

Jak zapowiadają organizatorzy, w sierpniowym zlocie weźmie udział dwa razy więcej restauracji na kółkach niż podczas minionych edycji. W sumie spodziewanych jest około 40 food trucków. Przyjadą z całej Polski i będą serwować dania inspirowane smakami i kulturami różnych regionów, krajów i kontynentów. W ofercie znajdą się m.in. potrawy japońskie, amerykańskie, meksykańskie, bliskowschodnie, bałkańskie, hiszpańskie, belgijskie czy włoskie. Odwiedzający festiwal będą mogli spróbować np.: bałkańskich burgerów z grilla, tajsko-malezyskiego curry, azjatyckiego makaronu pad thai, ormiańskich gołąbków, pastrami, pieczonych kasztanów, hot-dogów ze swojską kiełbasą, a także takich przysmaków jak hiszpańskie churros, włoskia focaccia, butter chicken czy burrito. Na szczecinian i turystów będą też czekały naturalne lody, „pączki z dziurką”, szaszłyki z donutów, lizaki z posypkami, świeże owoce w czekoladzie. Nie zabraknie również tradycyjnych dań polskich, które dla zagranicznych żeglarzy i turystów okazać się mogą całkiem egzotyczną propozycją.

Poza smakowaniem różnorodnego jedzenia na miejscu będzie można też odpocząć, ugasić pragnienie zimnym napojem i posłuchać dobrej muzyki. O tym, kto dokładnie zabierze nas w kulinarną podróż dookoła świata dowiemy się tuż przed samym wydarzeniem. Wtedy też na fanpage'u festiwalu zostanie opublikowana pełna lista wystawców.

Udział w Festiwalu Smaków Food Trucków jak zwykle jest bezpłatny.