Smakołyki serwowane przez restauracje na kółkach już od 2017 roku przyciągają mieszkańców Szczecina i okolic. Dań, które na co dzień nie goszczą na naszych stołach, będzie można próbować aż przez dwa dni. Czym się wyróżniają? Czym w zasadzie są food trucki?
W innych słowach to restauracje w wersji mini, w samochodzie lub przyczepce gastronomicznej. Te współczesne wyróżniają się swoją identyfikacją i wąskim, ale dopracowanym menu. Ich twórcy to osoby z pasją, które dbają o świeże składniki i ich staranny dobór. Dania przygotowywane są na miejscu. Choć niektórym osobom food trucki wciąż kojarzą się z samochodami gastronomicznymi z lat 80. i 90., to wystawcy biorący udział w Festiwalu Smaków Food Trucków, prezentują zupełnie nową jakość. Organizatorzy wydarzenia dokładają starań, by obecne na wydarzeniach food trucki serwowały różne od siebie dania. Są przedstawiciele kuchni azjatyckiej, meksykańskiej, węgierskiej, holenderskiej i włoskiej. Nie brakuje streetfoodowych klasyków i dań orientalnych, przekąsek na słodko i słono. Dania przygotowywane są według autorskich pomysłów, często z domowymi sosami lub nietuzinkowymi dodatkami.
Czy jedzenie to wszystko? Głównym punktem wydarzenia są oczywiście smakołyki z najróżniejszych stron świata, ale to nie koniec. Festiwal odbywa się w ramach Pikniku nad Odrą, którego program pęka w szwach od przeróżnych atrakcji.
Lista wszystkich food trucków, które przyjadą w ten weekend do Szczecina:
- SurfBurger – burgery
- PASTA TRUCK – włoskie makarony
- churrosamigos.pl – hiszpańskie pączki churros
- Czebureki – krymskotatarskie pierogi
- Kultowe Zapiekanki – klasyka polskiego street foodu
- Dzika Kuchnia – dania z dziczyzną
- LOCO Food Truck - kuchnia meksykańska
- Wół i Krowa – burgery
- Belgijki – frytki duże grube i chrupiące
- Węgierska FaBryczka – węgierskie langosze
- Kapsalon Pomorze – holenderskie kapsalony
- Jack Burger – burgery
- Słodka Fabryczka – węgierskie ciastka kominkowe
- Do popicia zimne piwko od Browar Amber!
Komentarze
0