Dużymi krokami zbliżają się Walentynki, a wraz z nimi czas radości i miłości. Dziś podpowiadamy, czym obdarować ukochaną osobę, tak by wyczarować uśmiech na jej twarzy. Kolejne pomysły już za tydzień!
Cesarski specjał
Miłość towarzyszy człowiekowi od zarania dziejów. Długi jest również zwyczaj picia herbaty, która – jak głosi jedna z legend – została wynaleziona przez chińskiego cesarza Shennonga. Prawie pięć tysięcy lat po tym wydarzeniu powstało połączenie herbaty i miłości – herbata Czerwone serduszko.
Tradycyjna, oparta na technikach produkcji klasyfikacja dzieli herbaty na: białą, żółtą, zieloną, niebieską (ulung), czarną i postfermentacyjną (tu najbardziej rozpowszechnioną odmianą jest pu-erh, zwana też czerwoną). Herbata czarna, najpopularniejsza w Polsce, uzyskiwana jest w procesie pełnej fermentacji listków herbaty. Pełny proces jej produkcji składa się z czterech podstawowych etapów: więdnięcia, zwijania, fermentowania i suszenia.
Czarna czy karmazynowa?
Herbata ma duże znaczenie dla Azjatów, chińska Dynastia Han używała jej jako lekarstwa, natomiast Japończycy stworzyli szczegółowy ceremoniał jej picia. Polska nazwa herbata czarna wywodzi się od czarnej barwy herbacianego suszu. Zupełnie inaczej zwie się ten rodzaj herbaty w jej ojczyźnie – Chinach, a także w Japonii i Korei, gdzie tamtejsi smakosze podziwiając głęboką czerwonawą barwę naparu, nazwali go herbatą karmazynową.
Przy produkcji herbaty Czerwone Serduszko użyto suszu Ceylon BOP 1, co oznacza, że zastosowano łamane liście najlepszej jakości. Cejlońska czarna herbata to jeden z najpopularniejszych produktów Sri Lanki, państwa w Azji Południowej położonego nieopodal Indii. Charakteryzuje się ona wyrazistym a zarazem rześkim i przypominającym cytrusy aromatem oraz czerwono-brązowym kolorem. Zaleca się zaparzać ją przez trzy do pięciu minut.
Miłość i herbata
Czerwone Serduszko swój truskawkowo-brzoskwiniowy aromat zawdzięcza maleńkim serduszkom, którymi wzbogacono cejloński susz. Dzięki temu przypadnie ona do gustu osobom lubiącym delikatniejsze rodzaje herbat, a także… wszystkim zakochanym. Najlepiej zaparzać ją w przezroczystej filiżance, w której można obserwować wolne rozpuszczanie się serduszek na czarnym tle herbacianych liści, a gdy to się stanie, przenieść wzrok na ukochaną osobę, rozkoszując się z nią aromatycznym naparem. Herbatę
Czerwone Serduszko można nabyć w Sklepie Herbata.wSzczecinie.pl:
http://herbata.wszczecinie.pl/product-pol-5-Czerwone-serduszko.html
Komentarze
3