Naleśniki często goszczą w Twoim jadłospisie? A może równie chętnie serwujesz całej swojej rodzinie własnoręcznie przygotowywane gofry? Z pewnością szukasz dodatków, dzięki którym zwyczajne danie stanie się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Świetnym uzupełnieniem tych na słodko są zdrowe kremy do naleśników i gofrów, które nie tylko podbijają kubki smakowe, ale przede wszystkim dostarczają Twojemu organizmowi cennych właściwości odżywczych, witamin i minerałów. Na jakie warto zwrócić uwagę? Sprawdź!

 

Krem pistacjowy do naleśników - palce lizać!

Jedną z propozycji, która powinna znaleźć się na Twojej liście zakupowej jest krem pistacjowy. Pamiętaj jednak, że dobrej klasy produkty nie zawierają zbędnych dodatków i ulepszaczy smaku, dlatego też stanowią doskonałe smarowidło do naleśników i gofrów nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych koneserów słodkich potraw.

Co ważne, tajemnicą sukcesu dobrej klasy pasty są starannie wyselekcjonowane orzechy, które nie są w żaden sposób wzbogacane. Jej cała esencja i aromat jest zasługą naturalnej metody produkcji, a dokładniej prażenia pistacji w wielkich piecach. Następnie poddawane są one procesowi mielenia, dzięki czemu potem możesz rozsmakowywać się w płynnej, ale jednocześnie gęstej masie.

Krem pistacjowy charakteryzuje się subtelnie wyczuwalną słodyczą, jednak w żaden sposób nie jest ona zasługą dodatku białego cukru. To sama natura, w której drzemie ogromny potencjał prozdrowotny. W pastach idealnych do naleśników i gofrów należy unikać jak ognia oleju palmowego, którego spożycie przyczynia się m.in. do podwyższenia poziomu cholesterolu, zwiększenia ryzyka otyłości, jak również rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. 

Jeśli już jesteśmy przy potencjale kremu z pistacji, to warto bliżej przyjrzeć się jego właściwościom przynoszącym korzyści dla zdrowia. Stanowi on cenne źródło białka, które odgrywa istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu kości. Ponadto błonnik pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego - m.in. poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu czy też jest dużym wsparciem dla osób na diecie odchudzającej.

W paście pistacjowej znajdziesz również moc mikro- i makroelementów. W praktyce mowa o takich jak m.in. potas, fosfor, magnez, cynk czy mangan. Do tego zestawu dochodzą również witaminy - głównie z grupy B. Warto podkreślić rolę niacyny, która wspiera prawidłowe działanie układu nerwowego. Tiamina z kolei pomaga w utrzymaniu odpowiedniego metabolizmu energetycznego. Posmaruj naleśniki i gofry kremem z pistacji z myślą o zdrowiu i wyglądzie swojej skóry - wszystko dzięki ryboflawinie, czyli witaminie B2. 

Co ważne, jest to produkt na tyle uniwersalny, że pomoże Ci urozmaicić swoje codzienne menu na wiele sposobów. Krem pistacjowy znakomicie spisuje się jako dodatek do owsianki czy też szejka białkowego. Ponadto możesz zamoczyć w nim świeże owoce bądź też słone przekąski. A może odrobina do lodów? Strzał w dziesiątkę!

Krem orzechowo-czekoladowy - zdrowa nutella poleca się do naleśników i nie tylko

Popularny krem z orzechów laskowych z dodatkiem kakao choć ma wciąż wielu swoich fanów, to, delikatnie mówiąc, nie jest najzdrowszym wyborem. Powód? Jeśli dobrze wczytasz się w jego skład, to na samym jego szczycie znajduje się cukier, zaraz za nim olej palmowy, a dopiero na trzecim miejscu znajdziesz orzechy. Mówi to samo za siebie.

Nie oznacza to jednak, że musisz odmówić sobie przyjemności z jedzenia. Możesz postawić na zdrową alternatywę, jakim jest dobrej klasy krem orzechowo-czekoladowy. Jest niesamowicie smaczny, a przy tym dostarcza Twojemu organizmowi wielu cennych substancji odżywczych, minerałów i witamin. Jego słodycz to w dużej mierze zasługa naturalnych składników. Szukaj przede wszystkim surowego kakao, pasty z podprażonych orzechów arachidowych, oleju z orzechów laskowych, jak również liofilizowanych bananów. Dodatek tego owocu sprawia, że krem idealnie nadaje się do podawania w duecie z naleśnikami, jak również goframi.

W wysokiej jakości kremach nie uświadczysz cukru, sztucznych słodzików czy też oleju palmowego. Wyznacznikiem zdrowia na talerzu jest bardzo prosty skład, niska zawartość węglowodanów w porównaniu do popularnych produktów, jak również obecność witamin, minerałów i polifenoli. Możesz liczyć m.in. na białko, błonnik, żelazo, cynk, fosfor, miedź, potas, witaminę B4 czy też witaminę E, która przeciwdziała powstawaniu stresu oksydacyjnego w organizmie.

Pasta orzechowa mix - dla każdego coś dobrego

Pasty orzechowe na bazie naturalnych składników to idealne dodatki do naleśników i gofrów domowej roboty. Rozsmakuj się również w kremie z mixu trzech rodzajów orzechów - arachidowych, migdałów i nerkowców, który stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ponadto postaw na nią, jeśli lubisz czuć wyrazistą chrupkość pod zębami. Świetnie smakuje solo, ale również w duecie ze świeżymi bądź też liofilizowanymi owocami. Smaruj nią nie tylko naleśniki, ale również kanapki czy dodaj odrobinę do owsianki śniadaniowej lub przedtreningowej. Możesz mieć pewność, że doda Ci energii.