Zaraz po otrzymaniu wiadomości, że chorujesz na cukrzycę, powinieneś wprowadzić sporo zmian w swoim życiu. Wiele osób od razu zastanawia się, jak będzie wyglądać ich przyszła dieta. Czy diabetyk może jeść słodycze i słodkie wypieki? Jeżeli tak, to jak je przygotować i co będzie potrzebne? Przedstawiamy Ci nasz artykuł dotyczący słodyczy i wypieków dla diabetyków. Koniecznie sprawdź go już teraz!
Czy diabetyk może jeść słodycze?
Czy diabetyk może spożywać słodycze? To pytanie zwykle zadaje wiele osób, które ma cukrzycę. Mimo tego, że często są słodycze po prostu smaczne, przy występowaniu tej choroby zaleca się, aby były spożywane wyłącznie sporadycznie. Chyba, że są to słodkości specjalnie przygotowane dla diabetyków, które nie zawierają wiele cukrów prostych.
Aby móc przygotować zdrowe wypieki, przyda Ci się odpowiednia blacha na ciasto, piekarnik czy folia aluminiowa. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup wysokiej jakości wyżej opisanych przedmiotów. Twoja blacha do pieczenia powinna być wykonana z aluminium i mieć wzmocnione brzegi. Dzięki temu będzie zdecydowanie lepiej pomagać w przygotowaniu Twoich ulubionych ciast.
Dobra blacha na ciasto sprawi, że nie będzie ono do niej mocno przywierać, przez co znacznie łatwiej je wyjmiesz. Przyda Ci się również odpowiednia folia aluminiowa. W ten sposób masz większą szansę na to, że Twój wypiek będzi lepiej się prezentował, a przez to będzie znacznie smaczniejszy. Zainwestuj również w odpowiedni piekarnik do pieczenia, który będzie doskonale przygotowywał Twoje ciasta.
Zdrowe zamienniki cukru: ksylitol, erytrytol i stewia
Przy przygotowywaniu wypieków dla diabetyka bardzo ważne są zdrowe zamienniki cukru: ksylitol, stewia i erytrytol. Te produkty to naturalne, słodkie składniki wielu słodyczy dla cukrzyków, które nigdy nie podnoszą diametralnie poziomu glukozy we krwi oraz mają stosunkowo niską kaloryczność. Możesz swobodnie ich używać do swoich wypieków.
Ksylitol, erytrytol i stewię znajdziesz w niektórych sklepach spożywczych oraz zwykle w sklepach ze zdrową żywnością. Pamiętaj, nigdy nie używaj sztucznych słodzików, ponieważ nie dadzą one wyżej wymienionego efektu. Mogą one także pogorszyć Twój stan zdrowia, dlatego że niektóre z nich bardzo szybko podnoszą poziom cukru we krwi.
Zdrowe desery, ciasta, ciasteczka, różne napoje czy owsianka - wszędzie tam możesz stosować zamienniki cukru. To bardzo ważny element diety diabetyka, który lubi jeść słodkie potrawy. Dzięki nim osoby z cukrzycą mogą swobodnie je spożywać. Dlatego cukrzycy powinni jedynie ograniczyć lub wyeliminować słodycze sprzedawane w tradycyjnych sklepach spożywczych i nauczyć się je przygotowywać samodzielnie.
Jakie wypieki może przygotować diabetyk?
Niestety, często popularne desery i ciasta w restauracjach, cukierniach czy sklepach mają wysoki indeks glikemiczny. To oznacza, że osoby chorujące na cukrzycę nie mogą ich spożywać. Jednak diabetycy mają możliwość przygotowania ulubionych słodkości samodzielnie.
Jeżeli kochasz sernik, zrób go z kaszy jaglanej z dodatkiem stewii zamiast cukru. Dobrym pomysłem na ciasto dla diabetyka jest także szarlotka, ponieważ jabłka zawierają niski indeks glikemiczny. Wówczas mąkę pszenną zastępuje się mąką gryczaną lub orkiszową. Kolejnym pysznym pomysłem jest ciasto marchewkowe. Równie dobre dla cukrzyka może być ciasto drożdżowe. Najlepiej gdy, oba wypieki będą zawierały zdrową porcję owoców.
Dieta dla cukrzyka powinna składać się z pięciu posiłków. Zdrowy wypiek może wchodzić w ich skład dosyć często, na przykład dwa razy w tygodniu. Jeżeli chcesz dodatkowo stracić na wadzę, dodaj do posiłków wodę mineralną oraz ziołowe herbaty. Życzymy mnóstwo zdrowia i udanych wypieków!
Komentarze
0