Choć od lat obecna na polskich ulicach, kuchnia wietnamska skrywa wciąż wiele sekretów. Warto lepiej ją poznać, choćby dlatego, że to jedna z najzdrowszych i najlżejszych kuchni Azji. Warsztaty poprowadzi dla Was Sebastian Jagiełło-Piotrowski – szef kuchni @BanhMiSzczecin wraz z @MichalKmieciak aka SMOK @ogienniemozezabicsmoka.
Na wietnamskich stołach królują świeże zioła, dania z woka, wolno gotowane wywary oraz lekki makaron ryżowy i jako uniwersalny przyprawa do potraw- niezastąpiony, lokalny sos rybny.
Szkolenie z przyrządzania smaków Wietnamu z pewnością uraduje każdego bywalca tych barów popularnych już w całym kraju, a zwłaszcza bywalców Banh Mi na Pogodnie, bo te dania serwujemy właśnie tam dla Was od 2021 roku.
Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 3-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań. W trakcie warsztatów popijać będziecie przygotowaną wcześniej dla Was lemoniadę Tra Chanh, a na koniec sami przygotujecie wietnamską kawę.
PROGRAM WARSZTATÓW:
Phở Bở – klasyczny, wietnamski rosół wołowy z makaronem ryżowym i świeżymi ziołami
Bánh Mì – kanapka z pasztetem, piklami i duszonym boczkiem
Gỏi Cuốn / Tương Chấm – klasyczne spring rollsy z (krewetka/tofu) sosem orzechowym
Chả Giò / Nước chấm – smażone w głębokim tłuszczu sajgonki (wieprzowina) z sosem słodko-kwaśnym
Cà Phê Nâu – kawa po wietnamsku
Wydarzenie na FB: https://www.facebook.com/events/1300033617854619/
Komentarze
0