Zapraszamy wszystkich miłośników kofeiny do szczecińskiej Starej Rzeźni na największy w Szczecinie festiwal kawy i herbaty - Baltic Caffeine Festival!
Tylko tutaj będziesz mógł spróbować rożnych rodzajów herbat oraz zobaczyć na jak wiele sposobów można zaparzyć kawę! Będą na Was czekać stoiska z kawą i herbatą, akcesoriami do ich przyrządzania (w domu oraz w gastronomii) oraz słodkie co nieco.
Baltic Caffeine Festival to:
- lokalne kawiarnie (Alternatywnie, Artetamina, bardzo dobrze, Cafe Berlin, Coffeedesk Kawiarnia - Bajkowe, Corona Coffee, Kolory)
- palarnie kawy (Audun Coffee, Caffè Vergnano Poland, Hard Beans Coffee Roasters HAYB Speciality Coffee, Jestem kawoszem i piję kawę DOLLA, JAVA Coffee Roasters, ODIJA, To Kawa Palarnia Kawy Szczecin, Qualia Caffe)
- kawowe akcesoria - AeroPress, Chemex, Drip
- nauka parzenia herbaty - Piewcy Teiny
- degustacje różnych rodzajów herbat
- cuppingi, czyli smakowanie różnych rodzajów kaw
- pokazy i warsztaty
- eliminacje do ogólnopolskiego konkursu Best Barista Vergnano (Best Barista / Eliminacje / Szczecin)
- Szczeciński Puchar Latte Art vol. 7 - zawody baristów w malowaniu wzorów na kawie (Szczeciński Puchar Latte Art 2019)
- wystawcy kawowi i herbaciani (1000 Hills Products,Naturalne Herbaty, Moya Matcha, One Cup of Tea)
- tłumy miłośników kofeiny
- dla smakoszy: Browar Stargard, CudaCelestyny, Dutkiewicz Lody Autorskie, Kisiel. Szczecin, Miód Malina Sadki, MONIN Polska - SCM
- wsparcie gastronomii (BWT)
Widzimy się w :
SOBOTA - 11:30 - 18:00
NIEDZIELA - 11:30 - 18:00
Wstęp jednodniowy = 5 zł w formie cegiełki na rzecz Stowarzyszenia Baltic Coffee Collective (można wpłacić gotówką, kartą lub poprzez serwis bilety.fm)
Parking: Bezpłatny
Organizatorzy: Baltic Coffee Collective, Qualia Caffe, Caffè Vergnano Poland
Wielkie dzięki dla: Coffeedesk, Pomorze Zachodnie, Primulator Polska
Kontakt dla wystawców, partnerów i mediów:
???? +48 601 851 311
@ info@bcc.coffee
FB: https://www.facebook.com/events/439727876656646/
PROGRAM BALTIC CAFFEINE FESTIVAL 2019
ZAWODY BARISTÓW
Hol Centrum Euroregionu „Stara Rzeźnia”
Wstęp wolny
SOBOTA 16.11.2019
11:30 – Eliminacje do ogólnopolskiego konkursu Best Barista Vergnano Polska
NIEDZIELA 17.11.2019
11:30 – Szczeciński Puchar Latte Art. vol.7
CZĘŚĆ EDUKACYJNA
Sala kinowa w CKE Stara Rzeźnia
SOBOTA 16.11.2019
11:45 – Maciej Duszak – Coffeedesk, Mistrz Polski Brewers Cup 2017, V-ce Mistrz Polski Brewers Cup 2014/15/16, V-ce Mistrz Polski Cup Tasters 2016, 5-ty w Międzynarodowych Chińskich Mistrzostwach Baristów 2016. „Speciality Coffee, czyli najlepsze kawy na świecie”
13:15 – Michał Sowiński – Fjord Coffee Roasters, Head Roaster w berlińskiej palarni Fjord Coffee. Swoją kawową przygodę rozpoczynał od pracy baristy, certyfikowany sędzia zawodów kawowych SCAE. „Dlaczego palarnie kawy nie są powtarzalne?”
14:45 – Paweł Kaniecki – Miejsce Kawa i Zabawa, właściciel kawiarni w Przemyślu, gdzie od 3 lat promuje Speciality Coffee oraz zabawę klockami Lego®️. Wielokrotny uczestnik kawowych zawodów w całej Polsce, zdobywca 2. miejsca w Szczecinie w 2016 roku. „Prowadzenie kawiarni speciality”
16:15 – Michał Wyroślak – 1000 Hills Products, importer zielonego ziarna z Rwandy.
Pokaz Filmu „The Second Sunrise: Coffee and Rwanda”, reż. Karol Kowalski, czas trwania: 37 minut (napisy polskie i angielskie). Film wyprodukowany przez Fundację Gospodarki i Administracji Publicznej w ramach kongresu „Open Eyes Economy Summit”.
NIEDZIELA 17.11.2019
11:45 – Anna Brożyna – Piewcy teiny, miłośniczka herbaty, założycielka grupy Piewcy Teiny, gdzie dzieli się informacjami o swojej drodze herbaty. Organizatorka otwartego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! w Poznaniu i wielu herbacianych prelekcji. „6 kolorów herbaty”
13:00 – Łukasz Wichłacz – CEO i współzałożyciel jednego z największych sklepów online z kawą w Europie – Coffeedesk. Słynie z efektywnego zajmowania się milionem spraw na raz. „Od 1 promila do 1 procenta – jak zmienił się rynek kawy przez 10 lat”
15:30 – Michał Wyroślak –1000 Hills Products, importer zielonego ziarna z Rwandy.
Pokaz Filmu „The Second Sunrise: Coffee and Rwanda”, reż. Karol Kowalski, czas trwania: 37 minut (napisy polskie i angielskie). Film wyprodukowany przez Fundację Gospodarki i Administracji Publicznej w ramach kongresu „Open Eyes Economy Summit”.
CZĘŚĆ WARSZTATOWO-CUPPINGOWA
Sala Kubryk Literacki w CKE Stara Rzeźnia
SOBOTA 16.11.2019
12:00 – COFFEEDESK – Cupping porównawczy
13:00 – HARD BEANS – Cupping oraz prezentacja kaw
14:00 – HARD BEANS – Warsztat Aeropress – Maksym Volkovytskyi, Mistrz Polski Aeropress 2019 – Porównanie Aeropress i Delter coffee press
15:00 – FJORD Coffee Roaster – Cupping oraz prezentacja kaw
16:00 – HAYB Speciality Coffee – Cupping oraz prezentacja kaw
17:00 – QUALIA Caffe – Cupping oraz prezentacja kaw
NIEDZIELA 17.11.2019
12:00 – COFFEEDESK – Cupping porównawczy
13:00 – HAYB Speciality Coffee – Cupping oraz prezentacja kaw
14:00 – AUDUN Coffee – Cupping oraz prezentacja kaw
15:00 – JAVA Coffee Roasters – Cupping oraz prezentacja kaw
16:00 – ODIJA – Cupping oraz prezentacja kaw
17:00 – QUALIA Caffe – Cupping oraz prezentacja kaw
NIEDZIELNE WARSZTATY W MAŁYCH GRUPACH, UDZIAŁ DODATKOWO PŁATNY
ESPRESSO BAR – KUBRYK LITERACKI
14:00 WARSZTATY LATTE ART Z PAULĄ ADAMSKĄ, WICEMISTRZYNIĄ POLSKI LATTE ART, dodatkowo płatne - 20 zł osoba, liczba miejsc ograniczona do 5 osób
15:00 WARSZTATY LATTE ART Z PAULĄ ADAMSKĄ, WICEMISTRZYNIĄ POLSKI LATTE ART, dodatkowo płatne - 20 zł osoba, liczba miejsc ograniczona do 5 osób
SALA NA PIĘTRZE
13:30 WARSZTATY PARZENIA HERBATY Z ANNĄ BROŻYNĄ "Gong fu cha: jak parzyć gaiwanem?", dodatkowo płatne - 10 zł osoba, liczba miejsc ograniczona do 6 osób
14:30 WARSZTATY PARZENIA HERBATY Z ANNĄ BROŻYNĄ "Gong fu cha: jak parzyć gaiwanem?", dodatkowo płatne - 10 zł osoba, liczba miejsc ograniczona do 6 osób
15:30 WARSZTATY PARZENIA HERBATY Z ANNĄ BROŻYNĄ "Gong fu cha: jak parzyć gaiwanem?", dodatkowo płatne - 10 zł osoba, liczba miejsc ograniczona do 6 osób
SALA WYSTAWCÓW - TARGI KAWOWE
Centrum Eventowo-Biznesowe „Bulwary”
sobota – niedziela w godz. 11.30-18.00
Komentarze
0