Tegoroczna edycja Zachodniopomorskich Dni Dziedzictwa będąca częścią ich corocznych europejskich obchodów skupia się wokół tematyki dziedzictwa kulinarnego różnych regionów i kuchni regionalnych.
Pomorze Zachodnie to kraina, która dzięki swoim walorom geograficzno – przyrodniczym obfitującym w cieki i zbiorniki wodne, pola i rozległe łąki w kuchni lokalnej przygotowywała potrawy z surowców z nich pozyskiwanych. Wystawa „Rarytasy z wody, pola i łąki. Najlepsze pomorskie kulinarne produkty regionalne" pokazuje tradycyjne sprzęty i narzędzia do produkcji miodu, wypieku chleba i połowu ryb zgromadzone w Dziale Etnografii Pomorza MNS. Jej część współczesna zwraca uwagę na niezmienne wykorzystanie środowiskowych możliwości województwa zachodniopomorskiego i na kontynuację przygotowywania potraw i produktów opartych na lokalnych możliwościach i dziedzictwie kulinarnym.
Komentarze
0