Receptura staropolskiego, wędzonego piwa grodziskiego została uzupełniona o... paszteciki z mięsem. Szczeciński Browar Gryfus przygotowuje bardzo oryginalną propozycję na marcowy Warszawski Festiwal Piwa (23-25 marca). – Pasztecik to wizytówka miasta, a zawsze staramy się podkreślać nasze pochodzenie. Już teraz wzbudziliśmy tym niecodziennym połączeniem duże zainteresowanie – mówi Krzysztof Pronobis.

Piwo grodziskie jest jasnym, lekkim piwem pszenicznym ze słabo wyczuwalną goryczką chmielową i charakterystycznym aromatem wędzonego słodu. Było warzone w Wielkopolsce już od czasów średniowiecza. Jak będzie smakować w połączeniu ze szczecińskimi pasztecikami?

– Sami jesteśmy bardzo ciekawi. Po raz pierwszy przygotowujemy takie piwo. Dodatek pasztecików nie był wielki, ale troszkę może być wyczuwalny. Na razie trwa jeszcze fermentacja, piwo będzie gotowe w połowie marca – tłumaczy współwłaściciel Browaru Gryfus.

Do kadzi trafiło kilka pasztecików

To oryginalne piwo zostało uwarzone przez szczecinian w Browarze Wagabunda, w niewielkim Niechlowie na Dolnym Śląsku. Na etapie zacierania, piwowar dodał do kadzi w całości kilka pasztecików szczecińskich. Z połączenia ze słodem, chmielem wodą i drożdżami przygotowano brzeczkę – słodki płyn, z którego po fermentacji powstanie piwo.

– Nie będzie to duża partia, jakieś 300-400 litrów. Przygotowujemy ją specjalnie z myślą o Warszawskim Festiwalu Piwa. Jeśli jednak coś nam zostanie, to na pewno grodziskie z pasztecikami trafi do jednego ze szczecińskich lokali z piwem rzemieślniczym – mówi Krzysztof Probonis.

Teraz czas na paprykarz szczeciński?

Pomysł na piwo z pasztecikami miał zaintrygować środowisko piwowarskie i już widać, że to się udało. Szczecinianie dostają dużo pytań, o recepturę, rodzaj pasztecików czy przewidywany smak. Pojawiają się też sugestie, by spróbowali teraz uwarzyć piwo z innym rozpoznawalnym w całej Polsce produktem z ich rodzinnego miasta – paprykarzem szczecińskim.

– To raczej nie przejdzie. Chociaż, być może podejmiemy takie wyzwanie – zastanawia się Krzysztof Pronobis.

Więcej informacji o Browarze Gryfus dostępnych jest na stronie: https://www.facebook.com/BrowarGryfus.