Wydajny, dwukomorowy piec do pizzy to nie tylko ułatwienie dla kucharzy, ale także gwarant zadowolenia gości, którzy nie muszą już czekać całych godzin na realizację swojego zamówienia. Duża ilość pizz zamówionych jednocześnie oznacza konieczność skorzystania z większego sprzętu. Dwukomorowy piec sprawdzi się najlepiej. Czy lepiej wybrać sprzęt ze stali malowanej czy ocynkowanej? Jakie jeszcze sprzęty przydadzą się w pizzerii?
Piec do pizzy- jakie parametry powinien mieć?
Profesjonalny piec do pizzy to podstawowe wyposażenie każdej pizzerii. Niepowtarzalny smak pizzy zależy nie tylko od jej składników, ale także właśnie od pieca, w którym jest upieczona. Najlepsze piece wykonane są zwykle ze stali nierdzewnej. Pozwalają na utrzymanie stałej temperatury w komorze pieczenia, co jest wygodą dla kucharza, a jednocześnie gwarancją wspaniałego smaku. Piec powinien być łatwy do utrzymania w czystości, wiemy przecież, jak wielkimi restrykcjami sanitarnymi obłożone są wszelkie punkty gastronomiczne. Dobry piec powinien być także w miarę możliwości oszczędny, co ma szczególne znaczenie w przypadku pizzerii, w których panuje duży ruch, a piece działają nawet przez 12 godzin w ciągu doby.
Duże znaczenie dla wygody użytkowania pieca ma wewnętrzna wysokość, a także sposób sterowania piecem czy maksymalna temperatura, jaką można osiągnąć.
Rodzaje pieców do pizzy
Ze względu na rodzaj opalania, piece do pizzy dzieli się na kilka rodzajów. Pierwszym z nich jest piec opalany drewnem. Wiele osób twierdzi, że to właśnie z tego pieca pizza ma najlepszy smak. Trudno ocenić obiektywnie, czy jest on najlepszy, ale niezaprzeczalnie jest charakterystyczny i właściwie nie do podrobienia. Równie popularnym jednak rodzajem pieca do pizzy jest piec elektryczny, czyli zasilany energią elektryczną. Może on posiadać jedną bądź dwie komory do pieczenia. Umożliwia on wykorzystanie trybu pyrolizy, czyli nagrzewania wewnętrznej komory pieca do temperatury wynoszącej 450 stopni Celsjusza. W tej temperaturze wszelkie bakterie i wirusy giną, a piec zostaje idealnie oczyszczony. Nie jest konieczne stosowanie jakichkolwiek środków chemicznych, gdyż nawet najtrudniejsze, tłuste plamy w tej temperaturze są po prostu wypalane.
Oprócz pieców opalanych drewnem i pieców elektrycznych, istnieją także piece gazowe. Są one bardzo ekonomiczne i oszczędne, dlatego też są często wybierane przez duże pizzerie o sporym ruchu. Piece gazowe cechują się specjalnie zaprojektowaną konstrukcją, która doskonale magazynuje ciepło. Wykonane ze stali nierdzewnej piece gazowe są łatwe do utrzymania w czystości, a do tego wyjątkowo wydajne.
Piece do pizzy doskonałej jakości kupisz tutaj: gastroprodukt.pl/piec-do-pizzy.
Meble ze stali nierdzewnej- jakie mają zalety?
Meble ze stali nierdzewnej posiadają wiele niezaprzeczalnych zalet, wśród których warto wymienić ogniotrwałe płyty szamotowe z systemem grzałek. Zapewniają one maksymalną wydajność pieca. Płyty szamotowe są wyjątkowo wytrzymałe i odporne, będą więc służyć całymi latami. Bardzo przydatną cechą pieców do pizzy jest oświetlenie komór. Jeśli Twoja pizzeria generuje spory ruch, najlepiej sprawdzi się dwukomorowy piec, umożliwiający pieczenie dwóch pizz jednocześnie. Sterowanie manualne za pomocą termostatów zapewnia pełną kontrolę nad temperaturą, a duża wewnętrzna głębokość zapewnia wygodę użytkowania sprzętu. Zazwyczaj panel frontowy wykonany jest ze stali nierdzewnej, a obudowa ze stali ocynkowanej umożliwia obserwację procesu pieczenia.
Meble gastronomiczne to m.in. stoły przyścienne, gastronomiczne czy stoły ze zlewem. Ich wykonanie z trwałej stali nierdzewnej sprawia, że są to meble odporne na niekorzystne czynniki, wysoką temperaturę, wilgoć oraz uszkodzenia mechaniczne. Co więcej, meble te cechują się stabilnością i wygodą użytkowania.
Meble gastronomiczne wysokiej jakości znajdziesz tutaj: gastroprodukt.pl/meble-gastronomiczne.
Urządzeniem, którego podobnie, jak pieca czy stołu, nie może zabraknąć w żadnej pizzerii czy restauracji jest oczywiście zmywarka. W lokalach używa się zmywarek kapturowych, które są o wiele wydajniejsze i szybsze. Zmywarka kapturowa myje naczynia przy użyciu pary o wysokiej temperaturze i o określonym nasileniu. Para doskonale wnika nawet w te miejsca, w które z pewnością nie dotarłaby woda w zwykłej zmywarce. Dzięki temu naczynia się idealne czyste i higieniczne.
Rewelacyjne zmywarki kapturowe znajdziesz tutaj: gastroprodukt.pl/zmywarki-kapturowe.
Gastroprodukt- rewelacyjne urządzenia i meble gastronomiczne do Twojej dyspozycji
W sklepie Gastroprodukt znajdziesz urządzenia i meble gastronomiczne, które spełnią wszystkie Twoje oczekiwania i usprawnią działanie i funkcjonowanie Twojego lokalu. Wydajne piece do pizzy, wzmocnione meble gastronomiczne czy zmywarki kapturowe to tylko kilka z dostępnych ofert, jakie przygotował dla Ciebie sklep. Jeśli masz pytanie, skontaktuj się z nami lub zostaw kontakt do siebie na naszej stronie- chętnie oddzwonimy i pomożemy Ci w doborze doskonałego sprzętu.
Komentarze
1