Babka z nutellą, sernik kinder czekolada, orzechowe tartaletki czy chrupiące jajeczka. 100procentkalorii podpowiada jak w te święta zachwycić podniebienia.
BABKA Z NUTELLĄ
Odświętna wersja wielkanocnej babki, o której marzą wszyscy, ale tylko dzieci mają odwagę powiedzieć to głośno. Żadna tam piaskowa, drożdżowa z rodzynkami czy marmurkowa – spróbujcie wersji z nutellą, a na długo zapomnicie o tradycyjnych, świątecznych recepturach.
Składniki:
mały słoik nutelli (230 g)
125 g margaryny
280 g mąki
100 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ponadto:
150 g nutelli na polewę
czekoladowe jajeczka do dekoracji
Przygotowanie:
Formę na babkę smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Margarynę rozpuszczamy razem z nutellą. Odstawiamy. Cukier ucieramy razem z żółtkami. Dodajemy nutellę z masłem. Miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy. Odstawiamy na bok. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą – najlepiej przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki. Przekładamy do formy. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. 150 g nutelli podgrzewamy w rondelku, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Polewamy wierzch babki. Dekorujemy czekoladowymi jajeczkami.
ORZECHOWE TARTALETKI Z PIECZONYM JOGURTEM
Wielkanoc już za moment, a Wy zachodzicie w głowę jak, będąc na diecie, powstrzymacie się przed kompulsywnym zjedzeniem wszystkich ciast rodzinnej receptury? Odetchnijcie z ulgą i przygotujcie równie pyszną alternatywę - kruche, orzechowe tartaletki wypełnione masą jogurtową z owocami. Tym sposobem Święta pozostaną pyszne, a Wy nie popadniecie w beznadzieję bezskutecznie próbując dopiąć jeansy.
Składniki na kruche ciasto (6 porcji):
3/4 szklanki mąki z pełnego przemiału
1/2 szklanki mielonych orzechów (dodałam mielone migdały)
80 g miękkiego masła
1 duże jajko
2 łyżki drobnego cukru do wypieków (warto zastąpić 1 czubatą łyżką ksylitolu)
Składniki na masę:
300 g jogurtu greckiego
2 duże jajka
2 łyżeczki proszku budyniowego (śmietankowego)
1 łyżka cukru pudru (lub 3/4 łyżki ksylitolu)
Ponadto:
200 g owoców (np. maliny i borówki)
Przygotowanie:
Składniki na kruche ciasto zagniatamy i wylepiamy nim dno oraz boki foremek do tartaletek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. W międzyczasie miksujemy ze sobą składniki na masę. Wyciągamy foremki z piekarnika, obniżamy temperaturę do 150 stopni. Podpieczone ciasto wypełniamy masą jogurtową. Na wierzchu układamy owoce. Zapiekamy około 25 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
SERNIK KINDER CZEKOLADĄ
Spełnienie dziecięcych marzeń każdego sernikożercy. Jedwabisty, kremowy, rozpuszczający się pod podniebieniem sernik, polany mleczną czekoladą i obłożony wspaniałościami z rodziny Kinder. Słodka niespodzianka dla całej rodziny – nie tylko na Wielkanoc.
Składniki na spód:
paczka ciasteczek digestive (ok. 160 g)
100 g roztopionego masła
1 łyżka kakao
Składniki na masę serową:
600 g twarogu „z wiaderka” (polecam firmy Starco lub Piątnica)
200 g kinder czekoladek
3 duże jajka + 3 żółtka
½ szklanki drobnego cukru do wypieków
½ szklanki gęstej śmietany (18-22%)
1 łyżka budyniu śmietankowego
Ponadto:
150 g czekolady (100 g mlecznej + 50 g gorzkiej)
5 łyżek śmietany kremówki
2 kinder jajka
5 kinder czekoladek
10 cukierków kinder schoko bons
Przygotowanie:
Okrągłą tortownicę o średnicy około 20 cm wykładamy folią aluminiową. Ciasteczka blendujemy z masłem i kakao aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Otrzymaną masą wylepiamy dno formy. Wstawiamy do lodówki. 200 g Kinder czekoladek rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej (podgrzewamy w naczyniu umieszczonym nad parującą wodą, regularnie mieszając). Wszystkie składniki na masę serową (wraz z rozpuszczonymi czekoladkami) miksujemy do gładkości. Przekładamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut – ciasto powinno być ścięte z wierzchu i sprężyste. Najlepiej wstawić na niższą półkę piekarnika naczynie żaroodporne z gorącą wodą, która będzie parować przez cały czas pieczenia, zapobiegając pęknięciu sernika. Zostawiamy do przestygnięcia w uchylonym piekarniku. Wstawiamy do lodówki na około 10 godzin (najlepiej przygotować ciasto wieczorem i chłodzić w lodówce przez całą noc). Czekoladę rozpuszczamy w rondelku wraz ze śmietaną kremówką. Przekładamy na wierzch sernika, rozprowadzamy równomiernie, pozwalając polewie rozlać się na boki. Dekorujemy czekoladkami. Przechowujemy w lodówce.
CHRUPIĄCE JAJECZKA WIELKANOCNE
Chcesz przygotować świąteczny deser, ale akurat pieczesz schab faszerowany morelami? Nic nie stoi na przeszkodzie, ponieważ wcale nie potrzebujesz piekarnika. Pokrusz wafelki, połącz z nutellą, polej czekoladą i obtocz w orzeszkach. 4 proste kroki do pysznie chrupiących jajeczek wielkanocnych.
Składniki (na 20 porcji):
175 g orzechowych wafelków
400 g nutelli
100 g mlecznej czekolady
200 g posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Wafelki drobno siekamy lub blendujemy. Łączymy z nutellą, starając się równomiernie rozprowadzić ciasteczka w kremie. Chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Z przygotowanej masy formujemy 20 kulek. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w mikrofalówce lub „kąpieli wodnej” (podgrzewamy w naczyniu umieszczonym nad parującą wodą, regularnie mieszając). Każdą kulkę zanurzamy w czekoladzie, a następnie obtaczamy w posiekanych orzechach. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Podajemy schłodzone.
MINIMAZURKI Z CZEKOLADOWYM KAJMAKIEM
Strasznie krótkie te Święta Wielkanocne... Upływają szybko i człowiek orientuje się, że większość czasu spędził w kuchni. Jak tego uniknąć? Na przykład wykorzystując ekspresowe i niezawodne przepisy. Minimazurki przygotujecie w max. 30 minut i do tego nie trzeba się potem bawić w żadne krojenie - każda tartaletka stanowi estetyczną, odrębną porcję. A co najważniejsze, są obłędnie pyszne i podbiją serca wszystkich Waszych gości.
Składniki na kruche spody (12 sztuk):
220 g masła
2 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Ponadto:
300 g masy krówkowej o smaku czekoladowym
60 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Składniki na kruche ciasto dokładnie zagniatamy. Wylepiamy nim dno i boki foremek o średnicy około 7 cm. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy do przestygnięcia. Każdą tartaletkę wypełniamy 1 czubatą łyżką czekoladowego kajmaku, na wierzchu układamy płatki migdałów podprażone wcześniej na patelni.
Komentarze
0