Mają więcej białka, za to mniej kalorii, tłuszczu, soli i węglowodanów. Naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie opracowali przepis na chipsy z mięsem karpia.

Lista składników nie jest długa. Wystarczy mięso karpia, skrobia (tapioka, a nie ziemniaczana, aby chipsy w trakcie smażenia nie pękały, tylko powiększały swoją objętość), pieprz, sól i odrobina cukru.

– Efektem jest przekąska, która w 100 gramach ma średnio kilkadziesiąt mniej kalorii niż tradycyjne chipsy czy prażynki, przy kilkunastokrotnie wyższej zawartości białka. Ma również mniej tłuszczu, w tym groźnych dla zdrowia nasyconych tłuszczów SFA, soli i węglowodanów. Zawiera natomiast niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3, w tym przede wszystkim EPA i DHA – informuje Emilia Kujawa, rzecznik prasowa ZUT w Szczecinie.

Karpioki będzie można kupić usmażone lub w postaci półproduktu do samodzielnego przygotowania w domu. Przepis opracowali naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie pod dowództwem profesora Grzegorza Tokarczyka z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa. W pracach brał udział także profesor Grzegorz Bienkiewicz.

Przepis powstał w ramach dofinansowania z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w programie „Opracowanie technologii nowych i innowacyjnych produktów z karpia w celu zapewnienia całorocznego zbytu tego surowca z gospodarstw akwakultury”.