Jak szybko i smacznie udekorować świąteczne drzewko? Szczecińska blogerka kulinarna podpowiada.

Przepisy na jadalne bożonarodzeniowe ozdoby opracowała dla nas Emilia, która prowadzi blog www.100procentkalorii.pl

JABŁKOWE ZAWIESZKI

Potrzebujemy:

  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 250 g cukru
  • woda
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

W garnku umieszczamy cukier. Zalewamy go 1 litrem wody, gotujemy (doprowadzamy do wrzenia). Zmniejszamy moc palnika i gotujemy aż do momentu uzyskania syropu. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 125 stopni. Jabłka myjemy i kroimy w 3-milimetrowe plasterki. Każdy plasterek jabłka maczamy obustronnie w przygotowanym syropie, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszymy w piekarniku przez 1,5 godziny, następnie przekładamy w suche miejsce do ostatecznego wyschnięcia. Przewiązujemy ozdobną wstążką i wieszamy na choince lub świerkowej girlandzie.

GIRLANDA Z PIANEK

Potrzebujemy:

  • białe pianki marshmallows
  • cienki drucik (w tym przypadku srebrny o długości 3 m)
  • koraliki do nawlekania

Na przygotowany drucik nawlekamy pianki i koraliki w dowolnym, wybranym przez siebie układzie. Ważne, aby zachować około 8-10 cm przestrzenie między piankami – łańcuch będzie wtedy delikatniejszy i bardziej urokliwy. Końcówki girlandy możemy zawinąć w pętelkę lub uformować z nich haczyki. Zawieszamy na świątecznym drzewku.

DOMKI Z PIERNIKA

Potrzebujemy:

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 200 g płynnego miodu
  • 200 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • płaska łyżeczka cynamonu

Ponadto:

  • mąka do podsypywania ciasta
  • kremy/ polewy/ posypki (tutaj został wykorzystany biały krem dekoracyjny Dr. Oetker)
  • wstążka

W rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Odstawiamy. W jednym naczyniu umieszczamy mąkę, cukier puder, szczyptę soli, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i cynamon. Dolewamy roztopione masło z miodem, wyrabiamy. Dodajemy jajko, ponownie wyrabiamy do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Dzielimy ciasto na 2 części i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy stolnicę/ matę silikonową, wałek oraz płaskie blaszki, które wykładamy papierem do pieczenia. Warto również określić wcześniej jak duże mają być nasze domki oraz przyszykować szablony poszczególnych ścianek i dachu. Warto zachować następujące wymiary: podstawa - 6x4,5 cm, ścianki przednie - 6x4,5 cm, ścianki boczne - 4x4,5 cm, dach przedni - 6x3(h) cm, dach boczny - 4x 3(h) cm. Na każdy domek potrzebujemy 1 podstawy, 2 ścianki przednie, 2 ścianki boczne, 2 daszki przednie, 2 daszki boczne.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Matę silikonową/ stolicę podsypujemy mąką. Wyciągamy pierwszą porcję ciasta, rozwałkowujemy na grubość około 4 mm (w razie konieczności delikatnie podsypujemy mąką). Przy pomocy przygotowanych szablonów wycinamy fragmenty domków, układamy na blaszce w 3 cm odstępach. Pieczemy około 10 minut – do zarumienienia. Odstawiamy na około 10 minut do lekkiego przestygnięcia i przekładamy w miejsce, gdzie będą mogły zupełnie ostygnąć. Poszczególne ścianki i dach sklejamy kremem. Przed sklejeniem dachu, w miejscu łączenia się jego wierzchołków umieszczamy wstążkę zawiązaną na supełek (supełek musi znaleźć się wewnątrz domku, na wierzchu widoczna ma być jedynie pętelka). Po zastygnięciu cukrowej zaprawy dekorujemy domki według własnego uznania i wyobraźni – lukrem, polewą czekoladową, posypkami, perełkami, kolorowymi cukrami itp. Z przepisu powstanie około 12-15 domków.

Więcej świątecznych inspiracji znaleźć można na blogu www.100procentkalorii.pl