Schabik i spółka to restauracja, którą mieszkańcy Szczecina pokochali za największe i najpyszniejsze schabowe w mieście. Lokal na Warszewie przygotował atrakcyjne menu świąteczne – zamówienia można już składać. Wszystko przyrządzane jest z najwyższej jakości składników według przepisów, które od lat znajdują się w rodzinie właścicielki lokalu. – W „Schabiku” zawsze stawialiśmy na familijny klimat. Chcemy wyręczyć mieszkanki miasta z konieczności przygotowywania wszystkich dań i zaproponować kilka swoich propozycji. Z jednej strony jest to kuchnia tradycyjna, a z drugiej stawiamy na niepowtarzalny smak. Nasz barszcz to nie jest zwykły barszcz, a nasze uszka to nie są zwykłe uszka – mówi pani Małgorzata, właścicielka restauracji.


„Naszym przebojem są uszka z grzybami leśnymi”

Restauracja Schabik i spółka znajduje się przy ul. Kostrzewskiego na szczecińskim Warszewie. Zamówienia na dania świąteczne można w niej składać do 20 grudnia. W menu nie brakuje potraw znanych i lubianych, które muszą obowiązkowo znaleźć się na każdym stole. Restauracja zapewnia jednak, że tutaj nie ma mowy o „pospolitym” smaku.

– Naszym przebojem są uszka z grzybami leśnymi. To nasza absolutna duma – mówi właścicielka lokalu. – Rybę po grecku przygotowujemy według przepisu mojej mamy. Również sposób przygotowywania pasztetu to nasza rodzinna tajemnica. To pierwsze Boże Narodzenie, kiedy istnieje „Schabik”, i nie ukrywam, że nie możemy się doczekać aż usłyszymy recenzję dań świątecznych od naszych klientów

W bożonarodzeniowym menu znalazły się m.in.: barszcz czerwony, zupa grzybowa, krem z grzybów, uszka, pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, krokiety, śledzie, sałatka jarzynowa, ryba po grecku, karkówka, schab ze śliwką czy autorski sernik, przed świętami sprzedawany na blachy.

– Wiele naszych potraw to kuchnia tradycyjna, ale w przypadku śledzia pozwalamy sobie na wariację z cebulą, prażonymi orzechami czy żurawiną – dodaje pani Małgorzata.

Restauracja oferuje także dowóz dań świątecznych oraz możliwość składania zamówień „last minute” pod warunkiem, że kuchnia będzie w stanie je przygotować.

Będą knedliczki i zupa czosnkowa. „Schabik” zaprasza na czeski weekend

Schabik i spółka to mały, rodzinny lokal na Warszewie, który podniebienia konsumentów podbił domowymi obiadami oraz największym schabowym w mieście. Lokal regularnie udoskonala swoje menu i dba o to, by zaskakiwać mieszkańców miasta.

– Wprowadziliśmy kulinarne tygodnie tematyczne. Najbliższy weekend to weekend czeski, czyli okazja do spróbowania zupy czosnkowej, panierowanego sera, karkówki w sosie własnym czy knedliczków naszej własnej roboty – wylicza pani Małgorzata. – Codziennie oferujemy danie dnia w dwóch lub trzech wersjach oraz standardowe dania obiadowe z karty. Jesteśmy kuchnią domową, chcemy być blisko mieszkańców sąsiednich ulic.

„Schabik” codziennie oferuje także bogatą ofertę śniadań na miejscu oraz na wynos. Wydawane są od godziny 8:00. Wśród propozycji znajdziemy omlety, naleśniki, jajecznicę – wszystko przygotowane fantazyjnie i niestandardowo. Sztandarowym daniem śniadaniowym pozostaje wielka, firmowa bułka wypiekana na miejscu ze schabowym w środku.