Homar atlantycki z masłem czosnkowo-limonkowym, mule na białym winie, dorsz z pieca, a może papugoryba z sosem krewetkowym? Restauracja Porto Grande Tavern (ul. Jana z Kolna 7) wyspecjalizowała się w daniach kuchni śródziemnomorskiej, wśród których królują ryby i owoce morza. – Mamy coraz więcej stałych gości, którzy wracają na swoje ulubione dania – mówi Kamila Kapuścińska, manager restauracji.
Kiedyś w Szczecinie było co najmniej kilka cieszących się dobrą renomą rybnych restauracji. Dziś dużo trudniej znaleźć miejsce, w którym można zjeść smaczną rybę, nie mówiąc już o owocach morza. Porto Grande Tavern z powodzeniem wypełnia tę lukę.
- Każdy dzień to dla nas nowe wyzwania i pomysły. Nieustannie staramy się rozwijać i udoskonalać naszą restauracje. Poszerzać nasze menu o nowe gatunki ryb – podkreśla właściciel restauracji.
Zdrowo przyrządzane ryby i duży wybór owoców morza
W Porto Grande Tavern spróbować można np. śledzia, makrelę, jesiotra, morszczuka, sandacza, dorsza czy łososia. Szef kuchni poleca m.in. flądrę z grilla z surówką z pak choi, imbirem i limonką albo papugorybę podawaną z sosem krewetkowym i siankiem z włoszczyzny. Wszystkie ryby przyrządzane są w zdrowy sposób – grillowane lub pieczone w piecu.
Smakosze owoców morza często decydują się na raki rzeczne w sosie maślano-winnym ze świeżymi ziołami i ciabattą czy mule w pikantnym sosie paprykowo-pomidorowym z czosnkiem, na białym winie. W karcie jest też homar podawany na czarnym tagliatelle z pesto i królewskie krewetki – Black Tiger.
Bez żadnych półproduktów, ze składników wysokiej jakości
- Poza rybami i owocami morza polecamy również nasze mięsa z grilla np. żeberka wieprzowe z pieca. Wszystkie potrawy od podstaw przyrządzamy na miejscu. Zgodnie z naszą filozofią, nie używamy bowiem w naszej kuchni żadnych półproduktów. Stawiamy przede wszystkim na jakość, składniki dobieramy z najwyższą starannością – mówi Kamila Kapuścińska.
Porto Grande Tavern od roku ma nowego właściciela. Zmieniła się wtedy również cała załoga restauracji - obsługa sali i kucharze. Wspólnymi siłami, z nową energią, odświeżyli markę znaną w Szczecinie już od lat. Zgodnie z sugestiami gości mocno postawili na ryby i owoce morza, co zresztą świetnie współgra z lokalizacją restauracji tuż przy brzegu Odry.
Kolacja z widokiem na Odrę
Dlatego właśnie obiad czy kolację można tutaj zjeść z pięknym widokiem na rzekę i zacumowane w pobliżu statki. Do dyspozycji gości są aż dwa tarasy, oba przystrojone kwiatami oraz promiennikami, które ogrzewają w chłodne wieczory i nadają niesamowitego klimatu. Jeden z tarasów bezpośrednio połączony jest z przestronnym, oszklonym patio, urządzonym w stylu marynistycznym.
W Porto Grande Tavern można zorganizować wszelkiego rodzaju przyjęcia rodzinne oraz firmowe. Można też zamówić dania na dowóz. Bezpośrednio na stronie www.portogrande.com.pl, a także w serwisach Pyszne.pl oraz Ubereats.
- Szczecinianie chętnie korzystają z tej możliwości – mówi manager restauracji.
Szczegółówe informacje o restauracji Porto Grande Tavern i planowanych tam wydarzeniach można znaleźć na Facebooku i Instagramie.
Komentarze
29