Powstała przez przypadek na przełomie lat 30. i 40 XX w., a dziś trudno sobie wyobrazić jej brak w kuchni. Początkowo ze względu na gabaryty kuchenek mikrofalowych używano tylko w restauracjach. Z czasem sprzęt ewoluował i w postaci, jaką znamy dziś, mikrofalówka trafiła do domów pod koniec lat 70. XX w.

• Zalety mikrofalówki

• Kontrowersje

• Różnorodność urządzeń

 

Zalety mikrofalówki

Dawniej kuchenki mikrofalowe służyły przede wszystkim do rozmrażania produktów z zamrażalnika, sporadycznie do ich podgrzewania. Dziś wielofunkcyjność mikrofalówek zachwyca, a użyć ich można również do gotowania, grillowania lub opiekania potraw (ale nie do ich smażenia). W urządzeniu można podgrzać właściwie każdą żywność, ale najczęściej wykorzystuje się je do przygrzania dań gotowych.

Kuchenka mikrofalowa pozwala na szybkie odgrzanie posiłku, a rozgrzewa się on dzięki falom elektromagnetycznym. Fale te wytwarzane są przez magnetron, który znajduje się z tyłu kuchenki. Urządzenie jest wyposażone w talerz obrotowy, dzięki czemu potrawa jest równomiernie podgrzewana.

Mikrofalówki są łatwe w obsłudze – mogą być wyposażone w tradycyjne pokrętła lub intuicyjny panel sterowania. Bardziej zaawansowane i droższe urządzenia są sterowane elektronicznie. Pozwala to na wybór potrzebnego programu (rodzaj potrawy, sposób jej przygotowania), a dalej urządzenie samo dobiera temperaturę i czas pracy.

Kuchenki są również energooszczędne.

 

Kontrowersje

Krótki czas przygotowania ciepłego posiłku jest niewątpliwie zaletą kuchenki mikrofalowej. Długo jednak uważano, że wpływ kuchenki na jakość posiłku i ogólnie na zdrowie człowieka jest mocno negatywny.

Oficjalne stanowiska naukowców mówią, że utrata witamin w wyniku podgrzewania posiłku w mikrofali jest podobny do tego podczas tradycyjnej obróbki termicznej. Wiele badań jednak temu zaprzecza. W niedogrzanych potrawach bowiem mogą przeżyć bakterie lub salmonelle. Dlatego drób, potrawy z jajek i ryb zaleca się podgrzewać w tradycyjny sposób. Według innych badań żywność podgrzewana w mikrofalówkach wpływa na zmiany we krwi – zmniejsza się ilość czerwonych krwinek i leukocytów, obniża się poziom hemoglobiny. Długotrwałe spożywanie posiłków z mikrofali może więc negatywnie wpłynąć na układ odpornościowy, a ten, osłabiony, staje się bardziej podatny na niektóre formy nowotworu.

 

Różnorodność urządzeń

Jak więc widać, zdania wśród naukowców są podzielone. Warto zatem w trosce o własne bezpieczeństwo korzystać z kuchenki mikrofalowej z umiarem. Dobrze też jest postawić na sprzęt najwyższej jakości. OleOle ułatwia znalezienie najlepszego urządzenia, oferując szeroki zakres kuchenek znanych marek (m.in. Amica, Whirpool, Bosh, Samsung), w przystępnych cenach i o zróżnicowanych parametrach. Możliwość zakupów online jest dużym atutem sklepu.

Ważne, by kuchenka miała dużą pojemność (możliwość wyboru waha się tu od 20 do 42 l), co sprawdzi się szczególnie podczas grillowania potraw. Mniejsza kuchenka sprawdzi się w niewielkim gospodarstwie domowym, większa – dla licznej rodziny lub w kuchni w miejscu pracy.

Moc mikrofal w urządzeniu może sięgać od 700 do 1000 W. To ważny parametr, gdyż przekłada się na efektywność działania sprzętu. Warto więc zwrócić uwagę, by kuchenka miała jak najwyższą moc, a tym samym była znacznie bardziej wydajna. Moc urządzenia będzie również szczególnie istotna podczas grillowania potraw.

A skoro o tym już mowa, to należy przyjrzeć się konstrukcji samego grilla. Modele ze spiralą grzejną wprawdzie są tańsze, ale znacznie trudniejsze w utrzymaniu w czystości. Istnieje niebezpieczeństwo oparzenia się, gdyż tego typu urządzenie długo stygnie. W modelu z grillem kwarcowym działają lampy kwarcowe tego problemu nie ma. Ponadto urządzenie z takim systemem działa szybciej, jest bardziej efektywne, jednocześnie zużywa mniej energii.

Niektóre z kuchenek posiadają funkcję gotowania na parze. Wyposażone są w dodatkowe naczynie (specjalny pojemnik na wodę) do tego rodzaju gotowania. Dobrze jest rozważyć tę opcję, gdyż gotowanie na parze to jeden ze zdrowszych sposobów przygotowania gotowanego posiłku.

Mikrofalówka może być również wyposażona w piekarnik. Funkcję grzałki przejmuje tutaj grill, a istotnym parametrem będzie termoobieg, który zagwarantuje równomierne opiekanie potrawy.

Kuchenki mikrofalowe mogą posiadać opcję samooczyszczania. Dzięki niemu urządzenie generuje gorącą parę, która następnie jest wtłaczana do wnętrza komory kuchenki. Para rozpuszcza trudny do usunięcia tłuszcz i inne zanieczyszczenia. Na koniec pozostaje więc jedynie przetarcie osadu wilgotną ściereczką.

Na rynku dostępne są kuchenki mikrofalowe emaliowane, ze stali nierdzewnej i ceramiczne, ale najlepiej sprawdzą się te ostatnie. Są odporne na zarysowania, wytrzymałe i łatwe do utrzymania w czystości.

Wygląd kuchenki można dopasować do wystroju kuchni. Modele przeznaczone do zabudowy łatwo wkomponować w kuchenne meble, ale należy tę opcję wziąć pod uwagę na etapie projektowania kuchni. Dla pomieszczeń bez takich możliwości sprawdzą się mikrofalówki wolno stojące.

Pozostaje już tylko udać się na zakupy, a najlepiej zrobić je tutaj: https://www.oleole.pl/kuchenki-mikrofalowe.bhtml.