Dobrze znany mieszkańcom Sobotni Bazarek na Bronowickiej odbędzie się już 2 grudnia i tym razem przybierze typowo świąteczny charakter.

Wędliny, pasztety, ryby, miody, przetwory mleczne, owoce, warzywa, tradycyjne świąteczne przysmaki jak domowe pierogi, krokiety, sałatki, do tego ciasta, a nawet świąteczne ozdoby – to zaledwie część produktów, które będzie można nabyć od lokalnych producentów w najbliższą sobotę, 2 grudnia, na jarmarku bożonarodzeniowym organizowanym w ramach Sobotniego Bazarku na Bronowickiej. 

Jak informują organizatorzy, jedną z zaplanowanych atrakcji będzie m. in. pokaz dekorowania własnoręcznie wykonanych bożonarodzeniowych pierników. Odwiedzającym czas umilać będzie świąteczna oprawa muzyczna.

Jarmark bożonarodzeniowy podczas Sobotniego Bazarku na Bronowickiej zaplanowano w godz. 09:00-13:00. Wydarzenie odbędzie się tardycyjnie przed siedzibą Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przy ul. Bronowickiej 41. Wstęp wolny. 

Lista wystawców:

  • Tomasz Sadowski Gospodarstwo Pasieczne „Cuda z ula” – miody wielokwiatowo-spadziowe, miody nektarowe z maliną i cynamonem, produkty pszczele;
  • Firma Handlowo Usługowa „IRGO” Ireneusz Jung – wędliny wytwarzane tradycyjnymi metodami: kiełbasa, kaszanka, salceson, boczek wędzony, wędzona polędwica;
  • Gospodarstwo Rolne Jan Pawlonka – mleko kozie, sery kozie i krowie;
  • Gospodarstwo Rolne Ewa Rzepnikowska – wiejskie jajka, ogórki i kapusta kiszona, warzywa;
  • Gospodarstwo Rolne Norbert Dobosiewicz – marwicki pasztet z królika i kaczki, domowe przetwory warzywne;
  • Gospodarstwo Rolne Edward Sobczak – warzywa sezonowe, jajka;
  • Pasieka Miody Jana – „Akacjowy Miód Cedyński”, miody gryczany, rzepakowy i produkty pszczele;
  • Rol-Mar Kamila i Eliasz Jajszczyk-Iwanek, Gorzów Wlkp. – naturalne wędliny, tradycyjnie wędzone na ciepło, drewnem bukowym, olchowym i owocowym. Sezonowo warzywa i owoce;
  • Gospodarstwo Ekologiczne FRYKAS Cezary, Edyta Szczupak – sery dojrzewające krowie, kozie i owcze, sałatki, przetwory warzywne i owocowe;
  • Ryby z Wyspy Wolin – paprykarz z dorsza, łososia, garmażerka rybna;
  • Koło Gospodyń Wiejskich „MIERZYNIANKI” – domowe wypieki i przetwory, rękodzieło;
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Strzelewie „Wystrzałowe Babeczki” – domowe pierogi, wypieki drożdżowe, barszcz czerwony, ozdoby świąteczne;
  • Zakład Przetwórstwa Mięsnego KADAMIR – wędliny własnego wyrobu, kiełbasy, wędzonki, garmażerka;
  • Rolniczy Handel Detaliczny, Sprzedaż Bezpośrednia Sanocki Przemysław – miody, produkty pszczele, dżemy domowe;
  • Gospodarstwo Rolne LASKOLAND Krzysztof i Jolanta Sęk – orzechy laskowe;
  • ZAGRODA NIEBOROWO Edyta Pajor – wyroby garmażeryjne: pasztet z królika, pasztet z gęsi, pasztet z indyka, okrasa z gęsi oraz okrasa z kaczki;
  • Sady Tomasz Rajewski – jabłka, gruszki, soki;