Już od roku szczecinianie mogą zaopatrywać się w Zakwasowni w zdrowe produkty zwiększające naturalną odporność. Z okazji pierwszych urodzin sklepu będzie można m.in. spróbować orzeźwiającej kombuchy „z kija”, sprawdzić smak zakwasów i shotów, czy skorzystać z porady dietetyka klinicznego. Zakwasownia zaprasza w piątek do sklepu na ryneczku Pogodno, a w sobotę do drugiego punktu - na rynku przy ul. Przyjaciół Żołnierza, obok Bandurskiego.
Zakwasownia już od roku działa na ryneczku Pogodno. Szczecinianie szybko polubili jej ofertę z produktami ze zdrowej kuchni roślinnej. Niemal od początku w ilościach hurtowych rozchodzi się zwłaszcza zakwas z buraka. W tym sezonie ogromną popularnością cieszą się też dipy i pasty, które świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie grilla, a coraz częściej sposobem na upały staje się orzeźwiająca kombucha, czyli sfermentowana herbata przygotowywana w różnych wariantach smakowych.
- Znaleźliśmy się na ryneczku Pogodno nie bez przyczyny. To miejsce przepełnione fajnymi ludźmi, gdzie można kupić nietuzinkowe towary, często niedostępne w innych lokalizacjach. Mamy świetnych klientów, dla których od początku w elastyczny sposób dostosowywaliśmy naszą ofertę. Wielu z nich przyprowadza kolejnych i tak zwiększa się nasze grono stałych odbiorców – opowiada Adrian Sikorski, kierownik sklepu z Pogodna.
W piątek na ryneczku Pogodno, a w sobotę przy ul. Przyjaciół Żołnierza
Ukłonem dla stałych klientów i zachętą dla nowych będzie specjalna oferta wydarzeń przygotowana na 11 i 12 czerwca. W piątek urodziny będą świętowane w sklepie na ryneczku Pogodno. Będzie można przyjść z własną butelką, by napełnić ją kombuchą „z kiją” (w ramach idei „zero waste”). Każdy klient wyjdzie ze sklepu z torbą prezentową z próbką produktu Zakwasowni. Na miejscu będzie też dostępny dietetyk kliniczny z Health Labs, marki współpracującej ze sklepem.
- Będzie można z nim porozmawiać o podstawach zdrowego żywienia, albo przyjść z konkretnym problemem. Uzyskać niezbędne informacje i być może dobrać odpowiednie, naturalne suplementy Health Labs – mówi Adrian Sikorski.
W sobotę kontynuacja urodzin, ale już w drugim sklepie Zakwasowni - na rynku CH Wilcza. Też rozlewana będzie kombucha, przygotowana jest degustacja zakwasów i shotów. Będzie można także spróbować zdrowych wypieków od Miód Malina Sadki, czyli wegańskich ciast bez cukru, glutenu czy laktozy.
Filozofia Zakwasowni
Zakwasownia to rodzinna manufaktura z Gdyni, specjalizująca się w zakwasach, kiszonkach i daniach kuchni roślinnej. Oferowane produkty to efekt poszukiwań prozdrowotnych rozwiązań żywieniowych, prowadzonych od lat przez właścicieli – Magdalenę i Mikołaja Batorów. Firma, mimo stałego rozwoju, pozostaje manufakturą, w której trzon pracowników stanowi rodzina i przyjaciele. Nie zmienia się też filozofia przygotowywania produktów. Wszystko powstaje ręcznie, bez użycia jakichkolwiek maszyn. Najczęściej wystarczy beczka i naturalne procesy fermentacyjne.
Zapraszamy do wspólnego świętowania na ryneczek Pogodno przy ul. Reymonta w piątek w godz. 9-17, a do drugiego sklepu w CH Wilcza przy ul. Przyjaciół Żołnierza w sobotę w godz. 9-15.
Komentarze
3