W związku z pojawieniem się sinic w Miedwiu, mieszkańcy Szczecina zaczęli niepokoić się o czystość wody kranowej, która pochodzi z jeziora. „Woda w Szczecinie jest bezpieczna, wielokrotnie badana i czysta. Ciągle można ją pić bez przegotowania i filtracji” – uspokaja Hanna Pieczyńska z Zakładu Wodociągów i Kanalizacji.
W czwartek wójt gminy Kobylanka poinformowała o zamknięciu kąpieliska w Zieleniewie nad Miedwiem ze względu na pojawienie się sinic. Informacja ta wywołała niepokój nie tylko wśród mieszkańców gminy z powiatu stargardzkiego, ale i samego Szczecina. Blisko 90 procent wody dostarczanej do stolicy regionu pochodzi właśnie z Miedwia.
– To, co płynie do Szczecina, nie ustępuje jakością wodom butelkowanym. Woda podlega ciągłej kontroli. Przy ujęciu mieści się laboratorium, w którym codziennie badane są parametry fizykochemiczne i bakteriologiczne wody surowej, następne w poszczególnych fazach produkcji, a na końcu sprawdzana jest woda czysta – uspokaja i wyjaśnia Hanna Pieczyńska, rzecznik prasowa Zakładu Wodociągów i Kanalizacji w Szczecinie.
Szczecińska czerpnia usytuowana jest na zachodnim brzegu jeziora, 255 metrów od linii brzegowej, na głębokości 16-18 metrów od lustra wody. Dwoma rurociągami o średnicy 1200 mm wpływa do komór pompowni, gdzie sita mechaniczne zatrzymują duże części stałe – muszle, ryby, rośliny.
Dalej woda przekazywana jest do Stacji Uzdatniania Wody, gdzie prowadzony jest cały szereg procedur i procesów. Co dokładnie dzieje się nad Miedwiem?
– Dezynfekcja wstępna ozonem, koagulacja, sedymentacja, filtracja przez złoże antracytowo-piaskowe, utlenianie pośrednie ozonem, filtracja przez złoże z granulowanym węglem aktywnym, dezynfekcja końcowa dwutlenkiem chloru – wylicza H. Pieczyńska.
Następnie woda kierowana jest do dwóch zbiorników skąd wypływa do Szczecina. Pierwszy rurociąg biegnie do zbiorników ZPW Pomorzany – po powtórnej dezynfekcji tłoczona jest do lewobrzeżnej sieci wodociągowej miasta. Drugi rurociąg biegnie do pompowni w Kijewie, gdzie woda kierowana jest na Prawobrzeże.
– Prawie 70 wykwalifikowanych pracowników, w coraz większym zakresie korzystających z nowoczesnych systemów automatyki i monitoringu, dba o prawidłowe działanie stacji uzdatniania, o utrzymywanie reżimów technologicznych oraz o nieprzerwaną dostawę wody do miasta. Praca odbywa się w systemie trzyzmianowym, 24-godzinnym, siedem dni w tygodniu – podkreśla Hanna Pieczyńska.
Parametry jakości wody są dostępne na stronie internetowej Zakładu Wodociągów i Kanalizacji.
Komentarze
2