Wśród różnych napojów spożywanych przed wyjściem do pracy, czarna kawa niewątpliwie wiedzie prym. Z uwagi na swój smak i aromat ma wielu zwolenników na całym świecie. Często delektujemy się kawą, tuż przed pracą, podczas popołudniowej przerwy lub po pełnym wyzwań dniu. Do przygotowania kawy najczęściej używane są ekspresy ciśnieniowe. Który rodzaj jest najlepszy?

Popularne ekspresy automatyczne

Sposób, w jaki działają automatyczne ekspresy ciśnieniowe do kawy, jest bardzo prosty, a nasz udział w samym procesie parzenia napoju niewielki. Z reguły ekspresy mają wbudowane młynki, dzięki czemu do przygotowania kawy odmierzona zostaje odpowiednio dobrana porcja ziaren. Mielenie ich tuż przed parzeniem daje pewność, że napój zawsze będzie świeży i aromatyczny. Automaty dają też możliwość dobrania rodzaju i intensywności przygotowywanej kawy według własnych preferencji. Najbardziej zaawansowanymi urządzeniami można sterować za pomocą specjalnych aplikacji przez telefon czy tablet.

Zasada działania automatycznych ekspresów ciśnieniowych jest prosta. Po wybraniu właściwej funkcji na panelu urządzenie mieli odpowiednią ilość ziaren. Następnie zmielone już ziarna zostają zalane gorącą wodą pod dużym ciśnieniem. Powstały w ten sposób napój trafia do filiżanki lub kubka. Pozostałe po parzeniu, niemal suche resztki ziaren wpadają do specjalnego pojemnika, który należy systematycznie opróżniać.

Niskociśnieniowe ekspresy kolbowe

Ekspresy kolbowe należą do grupy urządzeń ciśnieniowych i służą przede wszystkim do przygotowywania espresso oraz napojów przyrządzanych na jego bazie. Ich budowa bardzo przypomina automaty ciśnieniowe, z tym że ekspresy kolbowe najczęściej nie mają młynka. Takie urządzenie posiada za to bardzo charakterystyczny podajnik (zwany kolbą), wyposażony w gęste sitko, do którego wsypuje się mielone i sprasowane ziarna. Podgrzana woda przelewana jest przez znajdującą się w kolbie kawę, by następnie spłynąć do ustawionej na tacce ociekowej filiżanki. Przygotowanie espresso w takim urządzeniu wymaga jednak nieco wprawy i zaangażowania, ponieważ sami musimy odmierzyć i sprasować odpowiednią ilość kawy. Wystarczy niewielka zmiana (np. zbyt słabe ubicie, inaczej zmielone ziarna), by espresso smakowało inaczej.

Proste w obsłudze urządzenia na kapsułki

Choć ekspresy ciśnieniowe do kawy mają podobną zasadę działania, to wśród nich wyróżniają się urządzenia na kapsułki. Składają się one zaledwie z kilku elementów – pojemnika na wodę, grzałki, panelu sterującego, komory na kapsułki i tacki ociekowej. Są to z reguły najprostsze, wręcz intuicyjne w obsłudze urządzenia, a używana do nich kawa jest porcjowana w specjalnych, hermetycznie zamkniętych kapsułkach. To proste rozwiązanie ogranicza zaangażowanie przy zaparzeniu kawy do niezbędnego minimum, ponieważ wystarczy jedynie uruchomić ekspres, poczekać chwilę aż się nagrzeje, następnie włożyć kapsułkę, wybrać odpowiednią ilość wody i… gotowe. Urządzenie przebije kapsułkę, a następnie przepuści przez nią odpowiednią ilość gorącej wody, która wydobędzie z kawy najlepszy smak i aromat.

Oprócz wyjątkowo łatwej obsługi niewątpliwą zaletą tego rodzaju ekspresów jest zastosowanie kapsułek, kryjących w sobie skrupulatnie odmierzoną porcję wyselekcjonowanych i specjalnie dobranych ziaren. Daje to pewność, że przygotowując swoje ulubione espresso, latte macchiato czy cappuccino, za każdym razem otrzymasz świeży, pyszny i aromatyczny napój. Dokładnie taki, jak lubisz.

Jaki ekspres wybrać?

Który ekspres ciśnieniowy wybrać? Jeśli lubisz espresso, możesz zdecydować się na klasyczny ciśnieniowy ekspres do kawy z kolbą. Gdy nie chcesz za bardzo angażować się w parzenie kawy, dobrym wyborem będzie ekspres automatyczny. Jeszcze bardziej możemy ułatwić sobie przygotowanie aromatycznych kaw, wybierając ekspres na kapsułki, np. od NESCAFÉ® Dolce Gusto®. W zależności od wybranego modelu, taki zakup pozwoli nam w prosty sposób przygotowywać różnorodne rodzaje kaw – wystarczy, że umieścimy kapsułkę w przeznaczonym do tego miejscu i wciśniemy odpowiedni przycisk.