Kilka konkursów jedzenia ostrych potraw, kilkanaście stoisk z rękodziełem, kreatywne warsztaty i dawka dobrego humoru – to wszystko czeka na mieszkańców, którzy w długi weekend wybiorą się na Szczeciński Festiwal Chili i Rękodzieła w Hali Odra. „Zaczniemy od słodkiej papryki, przez jalapeño czy habanero, by na końcu dojść do papryki o ostrości gazu pieprzowego”, zdradzają organizatorzy.

W tym roku Chili & Craft, czyli Festiwal Chili i Rękodzieła, to efekt współpracy PanDemonic Chili Fest i Endorfina Hot Sos. Po raz drugi impreza zagości w Hali Odra przy bulwarze Beniowskiego 5 w Szczecinie w dniach 16-18 sierpnia. Wstęp na festiwal jest darmowy, a na każdego śmiałka, który weźmie udział w konkursach jedzenia ostrych potraw, czekają upominki. To również impreza dla tych, którzy w rodzinnym gronie chcą kreatywnie spędzić czas, przyjrzeć się lokalnemu rękodziełu czy posłuchać klimatycznych koncertów.

– W zeszłym roku zainteresowanie wydarzeniem przerosło nasz najśmielsze oczekiwania – przyznaje Karol Wojciechowski z PanDemonic. – Na festiwal przyjechali ludzie z całej Polski, przybyły całe rodziny.

Od papryki słodkiej po taką o ostrości gazu pieprzowego

W tym roku organizatorzy przygotowali kilka ciekawych konkurencji. Jedną z największych atrakcji festiwalu Chili & Craft będzie piątkowy konkursu w jedzeniu ostrej papryki prowadzony przez Stowarzyszenie Chilihead Polska. Uczestnicy będą musieli zmierzyć się z coraz ostrzejszymi odmianami papryki, ich celem będzie przetrwać jak najdłużej i zjeść jak najwięcej.

– Zaczniemy od słodkiej papryki, przez jalapeño czy habanero, by na końcu dojść do papryki o ostrości gazu pieprzowego – zdradza Wojciechowski. – To dobra opcja dla tych, którzy chcieliby spróbować swoich sił, bo na każdym etapie można powiedzieć pas.

Zapisy na konkurs prowadzone są przez internet, chęć udziału będzie można zgłosić również na miejscu podczas wydarzenia.

Uczta z dziesięciu dań, każde będzie coraz ostrzejsze. „To perełka festiwalu”

Drugiego dnia festiwalu czekają na nas dwa konkursy. O godz. 16:00 Evil Steak House zaprasza pięciu śmiałków do zmierzenia się z piekielnie ostrym gulaszem.

– Doprawiony będzie on ekstraktem o mocy 6 mln w skali Scoville'a, czyli skali ostrości – mówi Wojciechowski. – Tu zwycięzcą będzie ten, kto tego gulaszu zje najwięcej.

W sobotę będziemy również świadkami specjalnego konkursu w jedzeniu najostrzejszych potraw.

– To taka perełka festiwalu – przyznaje Wojciechowski. – Organizuję dużo różnych konkursów, tym razem chciałem zrobić coś, czego na świecie jeszcze nie było.

PanDemonic Fine Dining Chili Experience to pierwsze na świecie wydarzenie, które łączy fine dining na poziomie gwiazdkowych restauracji z ekstremalnym wyzwaniem jedzenia najostrzejszych potraw. Wojciechowski przygotuje dziesięciodaniowe menu. Każde kolejne danie będzie coraz ostrzejsze, doprowadzając uczestników do granic wytrzymałości.

– Do konkursu zaprosiłem najlepszych zawodników z Czech, Polski, Wielkiej Brytanii i Niemiec – zaznacza Wojciechowski. – Całość będzie bardzo widowiskowa.

Ostatniego dnia odważni staną do konkursu „Ostra Pizza” przygotowanego przez Endorfina Hot Sos i Pizzerię Stettin, którzy dołożą wszelkich starań, by było to niezapomniane doświadczenie. Pyszne pizze zostaną podane z ostrymi sosami producentów festiwalowych. Każda runda konkursu to nowe wyzwanie – im wyższa runda, tym ostrzejszy sos!

Konkurs skierowany jest do amatorów, którzy zostaną wybrani spośród publiczności.

Najważniejsza jest jakość wykonania

Festiwal Chili & Craft łączy w sobie dwie z pozoru odległe od siebie sfery jedzenia i rękodzieła. Jednak jak argumentują organizatorzy, w obu przypadkach liczy się kraft i idea robienia jak najlepszych produktów. I takim sposobem podczas festiwalu znajdziemy unikatowe wyroby rękodzielnicze, np. świece przypominające desery, obrazy o tematyce szczecińskiej czy drewniane figurki wykonane w koncepcji słowiańskiej oraz ręcznie szyte ubrania – czyli rzeczy, które na co dzień trudno znaleźć w sklepach.

Warto odwiedzić również stoiska producentów ostrych sosów. Wśród nich znajdzie się dwójka liderów w Polsce: Dziki Bill oraz Razor Hot Sauce. Pojawi się także punkt organizatorów, czyli PanDemonic i Endorfina Hot Sos. Nie zabraknie też mniejszych manufaktur i kilku niespodzianek. 

– Ściągnęliśmy także dwóch producentów z Niemiec oraz jednego z Czech, więc będzie w czym tym wybierać – obiecuje Wojciechowski. – Każdy z wystawców będzie miał w swojej szerokiej ofercie największe hity sprzedażowe, również propozycje mniej ostre. Ale pamiętajmy, że sosy zawsze można dodać do dressingów, sałatek czy majonezu – podpowiada.

Przez cały czas trwania festiwalu na odwiedzających Halę Odra czekać będą food trucki, w których dostaniemy m.in. bowle z ryżem, dania kuchni wietnamskiej czy soczyste burgery. Również Pizzeria Stettin będzie przyjmować zamówienia, które będą realizowane priorytetowo. 

Nie tylko uczta dla ciała

Chili & Craft Fest to wydarzenie nie tylko dla smakoszy i miłośników rzemiosła, ale również doskonała okazja do spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi. Przez trzy dni w Hali Odra odbywać się będą darmowe warsztaty, podczas których będzie można nauczyć się sztuki origami albo podstaw szydełkowania. W zajęciach mogą wziąć udział wszyscy zainteresowani, niezależnie od doświadczenia. Liczą się pasja i chęć nauki czegoś nowego. Również można zapisywać się na płatne zajęcia z techniki zdobienia decoupage.

Piątkowe popołudnie i wieczór należeć będą do Podziemnej Sfery Rapu, która zaserwuje solidną dawkę hip-hopu. Na gości czekają pojedynki raperów czy pokazy freestyle. Wystąpią Doktor Wazon, Jasix, Youngsta Ali, Queenkutee, Avenew, BKC, Kamila Pańka, Proxima, Kadoz x Wikci.

Z kolei w sobotę o godz. 20:00 o dobry humor zadba stand-uper Jakub Poczęty. To będzie pierwsza okazja, by zobaczyć artystę w Szczecinie zupełnie za darmo!

Ciekawą propozycją będzie także sobotni pokaz tatuowania.

– Postawiliśmy na najbardziej znanego tatuatora w Polsce, który jeździ na konwenty na całym świecie. Anabi będzie miał swojego modela, którego będzie tatuował i temu wszystkiemu będzie można się przyglądać. Oczywiście zapewniamy odpowiednie warunki – zaznacza Wojciechowski

Na festiwal Chili & Craft organizatorzy zapraszają do Hali Odra przy bulwarze Beniowskiego 5 w dniach 16-18 sierpnia. W piątek pierwsze wydarzenia rozpoczną się już o godz. 13:00, w sobotę i niedzielę – od 12:00. Wstęp bezpłatny, wystarczy pobrać darmowy bilet. Więcej na stronie https://chilifest.pl/.

Portal wSzczecinie.pl jest patronem medialnym wydarzenia.