Zdrowa dieta to taka, która jest oparta na ściśle wyliczonym bilansie kalorii. Dostosowujemy ją nie tylko do naszych potrzeb, lecz także indywidualnych preferencji. Ważne, aby trzymać się z góry określonych wytycznych, a jednocześnie nie odczuwać straty, kiedy odmawiamy sobie kolejnego kawałka ciasta czy batonika. Recepta na zdrowe odżywianie, które nie jest jednocześnie udręką, to idealne skomponowanie swojej diety.

Zdrowa dieta – jak planować posiłki?

Wiele osób ma w nawyku jedzenie trzech dużych, sycących posiłków w ciągu dnia. Nie jest to jednak najlepsze dla naszego organizmu. Zdrowe odżywianie polega na spożywaniu 4-5 posiłków na dobę i przeplataniu ich 3- lub 4-godzinnymi odstępami czasowymi, przeznaczonymi na trawienie.

Kobiety w wieku produkcyjnym, które mają umiarkowanie dużo ruchu, powinny dostarczać do organizmu około 1800 kilokalorii na dobę. Mężczyznom o podobnych parametrach zaleca się spożywanie posiłków o łącznej kaloryczności około 2500 kcal. Oczywiście każda dieta musi być rozpisywana indywidualnie, w oparciu o tryb życia i cele żywieniowe danej osoby. Wpływ na ostateczny kształt naszego jadłospisu mają przede wszystkim:

  • wiek,
  • płeć,
  • masa ciała,
  • rodzaj wykonywanej pracy,
  • podejmowanie aktywności fizycznej,
  • cel diety (np. utrata wagi, przyrost masy mięśniowej).

Poniżej przedstawiamy przykładowy dzienny jadłospis dla 25-letniej kobiety, której celem żywieniowym jest prawidłowa masa ciała i dobre samopoczucie.

ŚNIADANIE

  • jogurt naturalny,
  • trzy łyżki płatków owsianych,
  • pół banana,
  • łyżka miodu.

DRUGIE ŚNIADANIE

  • kromka razowego pieczywa,
  • plaster chudej wędliny,
  • sałata,
  • dwa plastry pomidora,
  • szczypiorek lub cebulka.

OBIAD

  • pół szklanki razowego makaronu typu świderki (ugotowanego w wodzie),
  • 150 g piersi z kurczaka (pokrojonej w kostkę i ugotowanej na parze),
  • 150 g świeżego brokuła (ugotowanego na parze),
  • 80 g suszonych pomidorów,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

PODWIECZOREK

  • ulubiony owoc lub porcja sezonowych owoców.

KOLACJA

  • omlet z dwóch jajek,
  • porcja ulubionych warzyw.

Podjadanie między posiłkami – czy jest dopuszczalne w zdrowym odżywianiu?

Obalmy ten popularny mit. To, że planujemy swoje posiłki, wcale nie oznacza, że musimy odżywiać się wyłącznie 5 razy w ciągu dnia. Większość dietetyków zgadza się co do zasady, że spożywanie przekąsek jest dopuszczalne, o ile składają się z produktów nieprzetworzonych i nie obniżają naszego apetytu na posiłki główne. Fit przekąski powinny być lekkie, niskokaloryczne i składać się przede wszystkim z błonnika. Warto, aby były bogate w witaminy, składniki mineralne oraz antyoksydanty. Jedzenie, po które możemy sięgnąć pomiędzy posiłkami, to m.in.:

  • owoce,
  • warzywa,
  • świeżo wyciskane soki,
  • orzechy,
  • nasiona,
  • produkty mleczne,
  • nieprzetworzone produkty zbożowe.

Dieta pudełkowa – czy to pomaga?

Obliczenie bilansu kalorycznego często okazuje się niełatwe, dlatego też wiele osób postanawia zwrócić się o pomoc do specjalistów. Jedną z najlepszych ofert na rynku jest Firma Maczfit, która oferuje catering w Szczecinie i innych miastach w całej Polsce, a dodatkowo bezpłatne konsultacje z wykwalifikowanymi dietetykami. Dopasowują odpowiedni program żywieniowy do potrzeb każdego klienta, uwzględniając indywidualne preferencje i oczekiwania. Należą do nich przede wszystkim:

  • dieta wegańska,
  • dieta bezmięsna,
  • dieta dla diabetyków,
  • dieta bez glutenu,
  • dieta bez laktozy,
  • dieta hashimoto,
  • dieta ciążowa,
  • dieta dla młodych mam.

Firma Maczfit dostarcza nie tylko posiłki, lecz także napoje izotoniczne o właściwościach detoksykacyjnych. Soki nie zawierają alergenów ani konserwantów, nie są też pasteryzowane. Zamówienia można składać i modyfikować online, za pośrednictwem panelu klienta. Zapraszamy do korzystania z oferty Maczfit!