Zdrowa dieta to taka, która jest oparta na ściśle wyliczonym bilansie kalorii. Dostosowujemy ją nie tylko do naszych potrzeb, lecz także indywidualnych preferencji. Ważne, aby trzymać się z góry określonych wytycznych, a jednocześnie nie odczuwać straty, kiedy odmawiamy sobie kolejnego kawałka ciasta czy batonika. Recepta na zdrowe odżywianie, które nie jest jednocześnie udręką, to idealne skomponowanie swojej diety.
Zdrowa dieta – jak planować posiłki?
Wiele osób ma w nawyku jedzenie trzech dużych, sycących posiłków w ciągu dnia. Nie jest to jednak najlepsze dla naszego organizmu. Zdrowe odżywianie polega na spożywaniu 4-5 posiłków na dobę i przeplataniu ich 3- lub 4-godzinnymi odstępami czasowymi, przeznaczonymi na trawienie.
Kobiety w wieku produkcyjnym, które mają umiarkowanie dużo ruchu, powinny dostarczać do organizmu około 1800 kilokalorii na dobę. Mężczyznom o podobnych parametrach zaleca się spożywanie posiłków o łącznej kaloryczności około 2500 kcal. Oczywiście każda dieta musi być rozpisywana indywidualnie, w oparciu o tryb życia i cele żywieniowe danej osoby. Wpływ na ostateczny kształt naszego jadłospisu mają przede wszystkim:
- wiek,
- płeć,
- masa ciała,
- rodzaj wykonywanej pracy,
- podejmowanie aktywności fizycznej,
- cel diety (np. utrata wagi, przyrost masy mięśniowej).
Poniżej przedstawiamy przykładowy dzienny jadłospis dla 25-letniej kobiety, której celem żywieniowym jest prawidłowa masa ciała i dobre samopoczucie.
ŚNIADANIE
- jogurt naturalny,
- trzy łyżki płatków owsianych,
- pół banana,
- łyżka miodu.
DRUGIE ŚNIADANIE
- kromka razowego pieczywa,
- plaster chudej wędliny,
- sałata,
- dwa plastry pomidora,
- szczypiorek lub cebulka.
OBIAD
- pół szklanki razowego makaronu typu świderki (ugotowanego w wodzie),
- 150 g piersi z kurczaka (pokrojonej w kostkę i ugotowanej na parze),
- 150 g świeżego brokuła (ugotowanego na parze),
- 80 g suszonych pomidorów,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
PODWIECZOREK
- ulubiony owoc lub porcja sezonowych owoców.
KOLACJA
- omlet z dwóch jajek,
- porcja ulubionych warzyw.
Podjadanie między posiłkami – czy jest dopuszczalne w zdrowym odżywianiu?
Obalmy ten popularny mit. To, że planujemy swoje posiłki, wcale nie oznacza, że musimy odżywiać się wyłącznie 5 razy w ciągu dnia. Większość dietetyków zgadza się co do zasady, że spożywanie przekąsek jest dopuszczalne, o ile składają się z produktów nieprzetworzonych i nie obniżają naszego apetytu na posiłki główne. Fit przekąski powinny być lekkie, niskokaloryczne i składać się przede wszystkim z błonnika. Warto, aby były bogate w witaminy, składniki mineralne oraz antyoksydanty. Jedzenie, po które możemy sięgnąć pomiędzy posiłkami, to m.in.:
- owoce,
- warzywa,
- świeżo wyciskane soki,
- orzechy,
- nasiona,
- produkty mleczne,
- nieprzetworzone produkty zbożowe.
Dieta pudełkowa – czy to pomaga?
Obliczenie bilansu kalorycznego często okazuje się niełatwe, dlatego też wiele osób postanawia zwrócić się o pomoc do specjalistów. Jedną z najlepszych ofert na rynku jest Firma Maczfit, która oferuje catering w Szczecinie i innych miastach w całej Polsce, a dodatkowo bezpłatne konsultacje z wykwalifikowanymi dietetykami. Dopasowują odpowiedni program żywieniowy do potrzeb każdego klienta, uwzględniając indywidualne preferencje i oczekiwania. Należą do nich przede wszystkim:
- dieta wegańska,
- dieta bezmięsna,
- dieta dla diabetyków,
- dieta bez glutenu,
- dieta bez laktozy,
- dieta hashimoto,
- dieta ciążowa,
- dieta dla młodych mam.
Firma Maczfit dostarcza nie tylko posiłki, lecz także napoje izotoniczne o właściwościach detoksykacyjnych. Soki nie zawierają alergenów ani konserwantów, nie są też pasteryzowane. Zamówienia można składać i modyfikować online, za pośrednictwem panelu klienta. Zapraszamy do korzystania z oferty Maczfit!
Komentarze
2