Zapowiadają rybną grochówkę, kiszonego łososia, fasolkę po rybacku i mule na różne sposoby. Otwarcie baru rybnego na Ładodze już jutro.

W sobotę, 5 grudnia, na statku Ładoga odbędzie się otwarcie świątecznego Baru Rybnego Fishburger & Friends. Przed statkiem stanie kuchnia polowa, z której od godz. 14:00 będą serwowane rybna grochówka i fasolka po rybacku. Na samym statku natomiast zaplanowano degustacje muli na 5 sposobów oraz dań z łososia kiszonego. Każdy będzie mógł też spróbować lepienia pierogów z dorszem. Obecni na miejscu sommelierzy będą podpowiadać jakie wino dobrać do ryby.

O godz. 20:00 odbędzie się koncert zespołu szantowego Stary Szmugler.

- Zbliżają się święta, które bardzo wielu kojarzą się z karpiem, a wcale nie musi tak być. Naszą misją jest inspirować gości naszego targu poprzez stałe poszerzanie oferty garmażeryjnej, a teraz także dzięki otwarciu Baru Rybnego, w którym na stałe oferować będziemy jeden gatunek ryby z grilla, jeden z patelni oraz zupę rybną - mówi Bartosz Lisek, gotujący żeglarz, odpowiedzialny za ofertę targu rybnego. - Na stałe zagości u nas schabowy bosmana z flądry, częstym gościem będzie też świeży turbot. Na stałe pozbyliśmy się ziemniaczanych frytek, a zamiast tego proponujemy frytki rybne, przygotowane z filetów z okonka – dodaje.

Bar rybny na statku Ładoga będzie działał w tym samym czasie co, zlokalizowany na górnym pokładzie, Szczeciński Targ Rybny. Jak poinformował nas Lisek, na razie jest to projekt pilotażowy, który będzie funkcjonował do świąt Bożego Narodzenia, tj. 3-6, 10-13 i 17-23 grudnia w godz. 10:00-18:00.

W czwartkowe wieczory na statku będą się odbywały „zamulone czwartki”, podczas których będą serwowane świeże mule.

Na otwarcie baru rybnego na Ładodze wstęp jest wolny. Na targu rybnym oraz w recepcji Ładogi można też odebrać zaproszenia, które są kuponami uprawniającym do zakupu dań z kuchni polowej o połowę taniej (regularna cena 6 zł).