Na co dzień goście najchętniej zamawiają żeberka, policzki wołowe i kolorowe kopytka. W Wigilię będą mogli spróbować przyrządzonych tutaj tradycyjnych świątecznych potraw, a w sylwestra bawić się przy muzyce DJ-a oraz aż 13 daniach i przystawkach w cenie wejściówki. Restauracja Lokalna już od półtora roku działa w odrestaurowanym wnętrzu dawnej sortowni pocztowej na Dworcu Głównym przy ul. Kolumba 2D. I cały czas rozwija swoją ofertę.
Lokalna jest połączeniem restauracji, bistro i kawiarni. Rano większość gości to osoby w drodze do pracy, wpadające tu na śniadanie. Przez cały dzień zaglądają podróżni czekający na pociąg. A popołudniami i wieczorami szczecinianie z różnych stron miasta przyjeżdżają specjalnie na obiad czy kolację.
– Dorobiliśmy się wielu stałych gości. Osoby, które raz do nas przyjdą, później chętnie wracają – mówi Michał Brateus z Restauracji Lokalna. – Mamy już swoją tożsamość i sztandarowe potrawy, o które cały czas dba ten sam kucharz i obsługa. Poza stałą kartą z ulubionymi daniami, staramy się również eksperymentować i wciąż ulepszać naszą ofertę.
„Jedzenie to nie jest wyłącznie smak, tylko totalne doświadczenie obejmujące wszystkie zmysły”
Goście wracają również dlatego, że dobrze czują się w odrestaurowanych wnętrzach dawnej sortowni pocztowej. Stworzono tam wystrój będący połączeniem stylu industrialnego z ciepłą, bezpieczną przestrzenią. Są chociażby elementy starych wagonów kolejowych, ale też wielkie, wygodne fotele.
– Dużą wagę przywiązujemy nie tylko do wystroju lokalu, ale też do wystroju talerza – zaznacza Michał Brateus. – Jedzenie to nie jest wyłącznie smak, tylko totalne doświadczenie obejmujące wszystkie zmysły. Pierwszy z nich to wzrok, który od razu pozwala ocenić, czego możemy się spodziewać po danej potrawie. Dlatego mocno przykładamy się do wyglądu naszych talerzy i chyba dobrze nam to wychodzi. Jesteśmy bowiem zasypywani powiadomieniami z Instagrama o kolejnych zdjęciach naszego jedzenia wrzucanych przez gości.
Miejsce na wigilijne spotkania
Już wkrótce wiele takich zdjęć prezentować będzie świąteczne potrawy. Jedną z propozycji Restauracji Lokalnej na grudzień jest bowiem specjalna oferta wigilijna. To przede wszystkim możliwość wynajęcia klimatycznie urządzonej sali na świąteczne spotkanie pracowników firmy, zawodników klubu sportowego czy po prostu grupy dobrych znajomych.
– Mamy dwie sale, dzięki czemu możemy przeprowadzić równolegle dwa takie spotkania. Przygotowaliśmy specjalne zestawy potraw, przewidziane pod konkretną liczbę uczestników. Można skomponować menu z różnych rodzajów zup, dań głównych i sałatek. Ceny zestawów zaczynają się od 80 zł, a minimalna liczba osób na takim spotkaniu to cztery – mówi Michał Brateus.
Wigilijny catering i świąteczna filia Restauracji Lokalna na deptaku Bogusława
Świąteczne dania można również zamówić na wynos i odebrać w dniu wieczerzy. Dostępny jest pełen przekrój tradycyjnych przysmaków: pierogi z kapustą i grzybami, barszcz z uszkami, sałatka, śledzik, karp, chleb własnego wypieku, makowiec, pasztet i wiele innych. Wszystko sprzedawane jest na porcje, żeby łatwiej można było skomponować różnorodne menu, skrojone pod konkretną liczbę osób.
Część wigilijnych potraw już teraz można spróbować w świątecznej filii Restauracji Lokalnej – stoisku na jarmarku bożonarodzeniowym na deptaku Bogusława.
– Można tam poczuć przedsmak naszej pełnej oferty dostępnej w lokalu. Bigos, smalczyk, paprykarz własnej roboty czy grzane wino – są do spróbowania na miejscu lub zabrania do domu – opowiada Michał Brateus.
Sylwester na bogato. Z długim menu i dobrą muzyką
Wyjątkową propozycję właściciele Restauracji Lokalnej przygotowali na sylwestra. Wrażenie robi już sama lektura menu przygotowanego dla gości. Każda z bawiących się osób będzie mogła spróbować kilkunastu potraw i przystawek, a do tego dochodzą jeszcze ciasta i desery.
Na liście znajdziemy m.in. trybowane udka z kurczaka faszerowane musem tymiankowo-serowym z demi glace, dorsza w tempurze, sałatkę z kaczką, kuskusem i pomarańczą, zielone roladki z łososiem czy węgierską zupę gulaszową.
– Moim faworytem jest gravlax, tradycyjne skandynawskie danie przyrządzane z surowego łososia – mówi Michał Brateus. – Rzeczywiście postaraliśmy się, żeby nasz sylwester był naprawdę na bogato. Do jedzenia dochodzą jeszcze drinki i oczywiście muzyka serwowana przez DJ-a. Będziemy wybierać królową i króla balu. Wszystko to w cenie 350 zł od osoby.
Szczegółowe informacje o ofercie Restauracji Lokalnej na bieżąco pojawiają się w mediach społecznościowych (https://www.facebook.com/RestauracjaLokalnaSzczecin) i na stronie: https://lokalna.szczecin.pl/. W sprawie rezerwacji spotkania wigilijnego czy wejściówki na sylwestra, można kontaktować się za pośrednictwem maila – restauracjalokalna@gmail.com lub telefonicznie – 730 002 242.
Komentarze
0