Opakowania wykorzystywane do przechowywania żywności to przede wszystkim szeroki przekrój naczyń, w które opakowane są produkty żywieniowe w sklepach spożywczych. Jest w nie pakowany nabiał, wędliny i mięsa, ale też dania gotowe. Wykorzystywane są do serwowania napoi w kawiarniach, podczas jedzenia na wynos czy bardzo popularnego w ostatnich czasach - cateringu dietetycznego. Są niezbędne na piknikach czy grillach. Stały się istotnym elementem pandemicznej rzeczywistości umożliwiając funkcjonowanie lokali gastronomicznych również w czasie ograniczeń i restrykcji. Jakie normy powinny spełniać opakowania mające styczność z żywnością? Na co powinniśmy zwracać uwagę przy zakupie?

Jakiego rodzaju opakowania wykorzystuje się w gastronomii?

Opakowania wykorzystywane w gastronomii można podzielić na różne rodzaje ze względu na ich przeznaczenie. Dostępne są między innymi menuboxy, czyli pojemniki na dania wieloskładnikowe często wykorzystywane przez dostawców diet pudełkowych. W asortymencie sklepów są też pudełka przeznaczone na zupy, które mają inne właściwości niż na przykład te wykorzystywane do transportowania sushi. Zupełnie inne opakowania będą oferowane dla restauracji serwujących dania typu fast food, a inne do transportowania jedzenia na wynos.

Innym rozróżnieniem będzie podział opakowań ze względu na materiał z którego są wykonane. Wcześniej większość opakowań produkowano z plastiku i polistyrenu, obecnie po wprowadzeniu przez Unię Europejską dyrektywy dotyczącej ograniczania plastikowych tworzyw w produkcji opakowań używanych w gastronomii, coraz częściej mamy do czynienia z opakowaniami wyprodukowanymi z papieru, bambusa, czy trzciny cukrowej.

Na co należy zwrócić uwagę wybierając opakowania wykorzystywane do przechowywania żywności?

Przede wszystkim na certyfikaty poświadczające możliwość ich użytkowania do przechowywania żywności. To dość istotna kwestia chroniąca żywność przed przedostawaniem się do niej niepożądanych substancji. Powinno się także przemyśleć kwestię podgrzewania żywności w dostarczanych opakowaniach i zadbać o to, by opakowanie było do tego dostosowane.

Kolejna kwestia na którą powinno się zwrócić uwagę jest jakość materiałów, które zagwarantują prawidłowe przechowywanie. Powinny być one wytrzymałe na temperaturę jedzenia, ale też być w stanie utrzymać jego temperaturę podczas transportu. Oczywiście o ile pokrywa się to z zamierzeniami serwowania tych potraw. Na przykład jedzenie w restauracjach typu fast food z założenia zjadane jest w niedługim czasie po serwowaniu, dlatego pudełka nie muszą utrzymywać temperatury jedzenia. Inaczej mają się sprawy z jedzeniem, które dostarczane jest na dowóz - konsumenci oczekują, że zostanie ono dostarczone nadal ciepłe.

Dla klientów ważny będzie aspekt wizualny. W końcu znaczenie ma nie tylko danie umieszczone w pojemniku, ale sam pojemnik, w którym jest serwowane. To dobre miejsce na dodatkowe materiały reklamowe, które za zadanie będą miały przykucie uwagi odbiorcy.

Czy jedzenie wprost z opakowania jest bezpieczne?

Robiąc zakupy w sklepie spożywczym zazwyczaj nie zadajemy takiego pytania. Zakładamy, że skoro żywność jest w nim przechowywana, opakowanie jest do tego przystosowane. Często konsumujemy pożywienie bezpośrednio z opakowania. I to zarówno z opakowań plastikowych, w których przechowywane są jogurty, wędliny czy masło, słoików z konfiturami czy puszek z konserwami.

Podobnie powinno być z jedzeniem pakowanym w restauracjach, dostarczanych na wynos, czy oferowanych w cateringu dietetycznym. Powinniśmy mieć pewność, że opakowania wykorzystane w gastronomii nadają się do kontaktów z żywnością. I słusznie! Opakowania dedykowane tym celom powinny mieć certyfikat potwierdzający możliwość przechowywania jedzenia. W sklepach sprzedających opakowania jak Neopak czy Opako dostępne są różnorodne opakowania w pełni dostosowane do transportowania i serwowania żywności. Opakowania tego typu powinny charakteryzować się odpornością na degradacje mikrobiologiczną, ale także szczelnością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne.

Opakowania kartonowe - Neopak.pl

Każdy rodzaj surowca wykorzystanego do produkcji opakowań przeznaczonych do przechowywania żywności jest dodatkowo przebadany, by potwierdzić brak przedostawania się mikroskładników opakowania do żywności. Tworzywo nie powinno też wykazywać oddziaływań rakotwórczych i mutagennych, a ich produkcja powinna wykluczać używanie szkodliwych pierwiastków. Ponadto wszystkie substancje wykorzystywane do produkcji są ściśle regulowane normami prawnymi.

Skąd pewność, że opakowanie jest bezpieczne?

Opakowanie dostosowane do przechowywania żywności powinno być oznaczone specjalnymi piktogramem przedstawiającym kieliszek i widelec. To symbol gwarantujący spełnienie wszystkich wymogów bezpiecznego przechowywania jedzenia.

Na opakowaniach mogą znajdować się też inne oznaczenia na przykład trzy strzałki mówiące o tym, że opakowanie podlega recyklingowi. Ten symbol łatwo pomylić z dwiema strzałkami - zieloną i białą, które oznaczają, że do produkcji opakowania użyto materiałów pochodzących z odzysku. Na pudełkach widnieje jeszcze symbol człowieka wyrzucającego śmieci, co jak łatwo się domyślić, ma symbolizować konieczność wyrzucenia opakowania do kontenera.

Czy pojemniki z żywnością można podgrzewać w mikrofali?

Opakowania, które można umieścić w kuchence mikrofalowej powinny mieć odpowiednie oznaczenia. Najczęściej będzie to symbol mikrofali lub trzy umieszczone nad sobą fale. Tylko te oznaczenia gwarantują, że opakowanie jest w pełni dostosowane do podgrzewania pokarmów. Nie zaleca się natomiast podgrzewanie toreb papierowych, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury mogłyby dojść do ulotnienia się toksyn i oparów szkodliwych dla człowieka. Wyjątkiem są oczywiście specjalnie dostosowane torebki z popcornem. Do podgrzewania nie nadają się również styropianowe opakowania, które mogą zacząć się topić pod wpływam wysokich temperatur.

Opakowania ekologiczne w branży gastronomicznej

Zważając na zastraszające tempo wzrostu zanieczyszczania środowisko każda branża powinna podjąć środki zmniejszające negatywny wpływ na środowisko. Również do świata opakowań gastronomicznych zawitały zmiany i alternatywne rozwiązania ekologiczne.

Opakowania ekologiczne charakteryzują się porównywalną trwałością do pojemników z tworzyw sztucznych. Bez problemu przewieziemy w nich żywność suchą, mokrą i tłustą, ale też ciepłą i zimną. Opakowania biodegradowalne występują w wielu rozmiarach i kolorach, a dodatkowo łatwo je spersonalizować dodając nadruk loga, czy haseł marketingowych.

Restauracje wymieniają plastikowe słomki na słomki papierowe, szklane, czy bambusowe. Rezygnują z plastikowych nakładek na papierowe kubeczki na napoje. Bardzo popularne stają się sztućce ekologiczne z drewna czy bambusu. Serwują dania na wynos w papierowych opakowaniach, a firmy cateringowe wykorzystują opakowania wytworzone z trzciny cukrowej, które dostępne są w sklepach Neopak i Opako. Coraz częściej próby wytwarzania naczyń jadalnych, które przy okazji nie rozmiękną i nie złamią się w trakcie jedzenia, kończą się sukcesem.