Mapa miejsc wartych odwiedzenia w Szczecinie poszerzyła się niedawno o nowy, ciekawy adres. Wielowiekowa tradycja warzenia piwa połączyła się tam w niepowtarzalną całość wypełniającą doprecyzowane architektoniczne minimalistyczne wnętrza. W czerwcu wprowadzono też nowe menu z przekąskami i daniami obiadowymi, które zachęcają do wstąpienia nie tylko na wieczorne piwo, ale i popołudniowy lunch oraz obiad.
Browar Pod Zamkiem (ul. Panieńska 12) jest ukłonem w stronę średniowiecznej historii miasta oraz niezwykłej dbałości o architekturę. Lokal na swoich dwóch poziomach daje możliwość nie tylko delektowania się piwem, którego nazwy nawiązują do dzielnic Szczecina, ale także bezpośredniego obcowania z miejscami, w jakich jest ono przygotowywane.
Zimne piwo i ciepłe przekąski
Połączenie browaru z funkcją restauracyjną było planowane od samego początku, a czerwcowa zmiana menu to forma odpowiedzi na sugestie odwiedzających i owoc pomysłowości menadżerów prowadzących lokal. Nowa propozycja jest uniwersalna i obok typowo regionalnych specjałów, można w niej doszukać się też europejskich akcentów.
— W naszym menu pozycje wegańskie i wegetariańskie pozostały, dlatego proszę tu być spokojnym — komentuje Arkadiusz Łangowski, właściciel lokalu — jednak trzon karty dań, czyli zestawy obiadowe, to wciąż pozycje skupiające się na promowaniu tego, co w polskiej, a szczególnie szczecińskiej kuchni najlepsze. Wzbogacenie menu ma na celu przyciągnięcie klientów biznesowych, i każdego, kto ma ochotę zjeść smaczny, pełnowartościowy lunch lub obiad. Lunche ruszają od 17 czerwca, od godziny 10:00.
— Do każdego z dań możemy zaserwować odpowiednio dobrane, warzone na miejscu piwo i to, obok świetnej atmosfery w lokalu, jest nasz największy atut — dodaje.
Najdroższe danie nie przekracza 80 zł (stek z polędwicy wołowej), a przy najtańszej sałatce widnieje cena poniżej 10 zł. Nie zabrakło też pozycji przeznaczonych specjalnie dla dzieci. Ważną częścią nowego menu są przekąski, których jest aż kilkanaście.
Konkurs na nazwę sałatki
W karcie przeznaczono również miejsce dla kilku sałatek, a jedna z nich doczekała się nietypowego sposobu poszukiwania nowej nazwy. Wśród stale rosnącej liczby fanów fanpage Browaru Pod Zamkiem ogłoszono konkurs, w którym kreatywne grono sugerowało różne propozycje. Odpowiedzi przesłano niemal sto, a wśród nich sporo dość osobliwych i zaskakujących. Jedyną informacją od organizatorów była ta, że w składzie sałatki znajdziemy głównie owoce sezonowe, czyli zamawiając ją z pewnością można będzie spodziewać się tego, co najlepsze przygotowała dla nas polska przyroda. Jury jeszcze nie wyłoniło zwycięzcy, ale jedno jest pewne — odwiedzając browar, warto zajrzeć do karty dań choćby tylko dlatego, żeby dowiedzieć się, czy wygrał może „Owocowy sen barmana”, „Sałatka Brow(o)cowa” lub też… „Krzysztof Jeżyna ze Szczecina”.
A na deser…
W nowym menu Browaru Pod Zamkiem co prawda próżno szukać typowych deserów, ale na osłodę przygotowano coś znacznie ciekawszego. Już we wtorek, jedenastego czerwca o godzinie 19:30, w Szczecinie na ulicy Panieńskiej 12 po raz kolejny zabrzmi muzyka na żywo. Tym razem będzie to koncert inaugurujący nowy cykl pt. „Jazzowe wtorki”. Pierwsze spotkanie z jazzem, zatytułowane „Seriale, seriale”, poprowadzone zostanie w całości przez szczecińskiego multiinstrumentalistę, Radosława Winczewskiego. Do samego końca nie będzie wiadomo, czy na miejscu stawi się więcej melomanów, czy maniaków seriali.
Dla każdego, kto chciałby dołączyć, mamy dobrą wiadomość — wstęp jest wolny!
Browar Pod Zamkiem jest czynny każdego dnia od 10:00 do 00:00, a w piątki i soboty do 2:00. Stoliki można rezerwować przez aplikację Zjedz.my, na stronie www.browarpodzamkiem.pl, lub dzwoniąc na numer telefonu 91 577 99 10.
Browar Pod Zamkiem zaprasza też do zadaszonego ogródka oraz na taras przed lokalem.
Komentarze
5