Inspekcja Sanitarna i Inspekcja Handlowa w sezonie wakacyjnym – mimo pandemii koronawirusa – mają pełne ręce roboty. Przeprowadzone w tym sezonie kontrole nie napawają optymizmem. W co drugim lokalu pojawiły się nieprawidłowości. – Kontrole w tym roku są i będą prowadzone zarówno w zakresie stałych zagadnień Inspekcji Sanitarnej, jak i w zakresie przestrzegania ograniczeń wynikających ze stanu epidemii – zapowiada rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie Małgorzata Kapłan.

Jak poinformował sanepid, do tej pory w naszym regionie odbyło się 87 kontroli, a nieprawidłowości wykryto w 41 lokalach. Na 30 z nich nałożono mandaty na kwotę przewyższającą łącznie 9 tysięcy złotych.

– Mandaty wystawione były między innymi za brak ręczników papierowych i środka do dezynfekcji rąk przy umywalce w pomieszczeniu, w którym przygotowuje się posiłki, za brudne półki i zły stan techniczny obiektu czy za przechowywanie artykułów spożywczych w nasłonecznionym miejscu. Nie brakuje też mandatów za przeterminowane produkty czy brak orzeczeń sanitarno-epidemiologicznych – wyjaśnia Małgorzata Kapłan, rzecznik WSSE.

W pasie nadmorskim podczas jednodniowej akcji skontrolowano 31 lokali gastronomicznych, z czego w zaledwie 13 nie stwierdzono nieprawidłowości. 2 obiekty działały bez zatwierdzenia działalności Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Za stwierdzone nieprawidłowości wystawiono mandaty – 17 na kwotę 5 000 złotych. Nad morzem przewinienia były znacznie poważniejsze.

– Brak do wglądu aktualnego badania wody do spożycia. Na blatach roboczych przetrzymywanie gotowych produktów i narzędzi roboczych. W lodówkach brak segregacji produktów, razem trzymane surowe mięso i surówki gotowe do spożycia, mrożenie gotowych gofrów czy 3 kuwety rozmrożonych lodów. Duże ilości zamrożonego kruchego ciasta – wymienia przewinienia gastronomików znad morza Małgorzata Kapłan.

W lokalach, w których stwierdzano nieprawidłowości, wydawano decyzje o wycofaniu produktów z obrotu, zaplanowano kontrole sprawdzające, wszczynano postępowania administracyjne, a także kierowano wnioski o nałożenie kary. Kontrole sanepidu potrwają do końca sezonu wakacyjnego.