Na przestrzeni wieków kształt naczyń kuchennych wielokrotnie się transformował, ale jedna rzecz pozostała niezmienna. Nie ma lepszego sposobu, aby coś usmażyć, niż sięgnąć po patelnię. Obecnie jednym z najpopularniejszych wariantów tyczy się tych wykonanych z granitu, a dziś odpowiemy, jakie zalety stoją za wyborem tego konkretnego modelu?

Jedyna w swoim rodzaju wytrzymałość

Wedle opinii wielu osób można usłyszeć głosy określające naczynia szklane i patelnie z zaimplementowaną powłoką ceramiczną jako te sprawnie łączące bezpieczeństwo użytkowania i możliwość przygotowywania zdrowych, pozbawionych chemicznych elementów posiłków. Jest to prawda, ale trzeba nadmienić, że jedynie wtedy, gdy sama ich struktura nie została w żaden sposób naruszona. Tak naprawdę wystarczy pojedyncze pęknięcie, odprysk, czy zadrapanie, żeby przygotowywany posiłek generował na naszego organizmu zagrożenie.

Co z kolei z patelniami żeliwnymi? W ich opisywaniu również często pada termin „bezpieczne w użyciu”, niemniej konieczne będzie regularne ich zaprawianie, a do tego dochodzi problem z równomiernym nagrzewaniem powierzchni. Czym jest to spowodowane? Żeliwo wymaga dość długiego nagrzewania, a w całości nie pomaga spora waga samego naczynia, tendencji do występowania korozji i delikatności powierzchni, z powodu której smażone składniki mogą mimowolnie do niej przywierać.

Patelnia granitowa TOPFANN Ø28cm. Źródło: prymusagd.pl

Zupełnie inaczej wygląda to w przypadku patelni granitowej i naczyń powlekanych granitem. Nie dość, że w żadnym razie nie trzeba martwić się o efekt przywierania, to są wyjątkowo łatwe w pielęgnacji. Ponadto wykorzystane w produkcji materiały nie kolidują z naszym zdrowiem.

Wykorzystane tworzywa

Warto w tym momencie rozwinąć wcześniejszy wątek, ponieważ współcześnie w wytwórstwie patelni granitowych wykorzystuje się cienką stal węglową, która dodatkowo pokryta jest warstwą emalii porcelanowej. Dzięki temu samo naczynie jest lżejsze od swoich wcześniejszych wariantów oraz gwarantuje brak negatywnych reakcji chemicznych, mogących uprzykrzyć nasz posiłek. Nie trzeba zatem martwić się o toksyczne opary, występowanie miedzi i innych niepożądanych surowców.

Podsumowanie

Patelnia granitowa w domowej kuchni to swoisty gwarant nowej jakości zarówno przygotowywania potraw, jak i samego ich smaku. Tym bardziej że mówimy o naczyniu, które w żadnym razie nie zaszkodzi daniom z powodu różnego rodzaju chemicznych aktywności. Szczególnie dziś, gdy produkowane są na podstawie nowoczesnych i bezpiecznych metod.