Deser lodowy podawany z bitą śmietaną i owocami znajduje się w menu niemalże każdej restauracji. Nie zawsze jednak jest on szczytem kulinarnych umiejętności. W wielu przypadkach niestety lody tego typu smakują sztucznie, czym skutecznie zniechęcają do siebie klientów. Ciekawą alternatywą wydaje się przygotowanie domowych lodów, w których mamy pewność, jakie składniki zostały użyte oraz czy były one świeże.

Prosty sposób na smaczny i efektowny deser lodowy

Jeśli jesteś zainteresowany tematem domowych lodów, to sprawdź nasze pomysły! Ostatnie, co można o nas powiedzieć to to, że brakuje nam fantazji. Lody same w sobie nie są szczególne kaloryczne, ale można uczynić je jeszcze bardziej fit rozwiązaniem, jeśli postawimy na zrobienie sorbetu.

2 przepisy na najzdrowsze domowe lody dla dzieci to propozycja, którą polubią nie tylko najmłodsi, ale także ich rodzice. W przygotowaniu deseru nie ma nic szczególnie trudnego – wystarczy wybrać swoje ulubione owoce, dodać odrobinę cukru i soku z cytryny, a następnie blendować całość tak długo, aż powstanie gęsty mus. Sorbety najlepiej przygotowywać z sezonowych darów natury, np. truskawek, malin, jagód, borówek amerykańskich, jeżyn itd.

Deser lodowy z malinami

Lody z malinami na ciepło to klasyk, który prawdopodobnie nigdy nie straci na popularności. Nie każdy owoc nadaje się do tego, aby serwować go na gorąco. Maliny jednak odnajdują się w tej roli nadzwyczaj dobrze.

Aby wykonać ten zdrowy deser, należy umieścić trochę malin w garnuszku, dodać odrobinę miodu lub syropu daktylowego, a następnie podgrzewać do momentu, aż owoce puszczą pierwszy sok. Wówczas zdejmuje się je z ognia, delikatnie studzi i umieszcza na dnie pucharka (rewelacyjne modele można znaleźć na stronie https://pucharydeserowe.pl/), a następnie nakłada się na nie lody i bitą śmietanę.

Bezy jako część deseru lodowego

Ciekawą opcją, jeśli chodzi o desery lodowe, jest taka, w której zostały one uzupełnione bezami i owocami sezonowymi. Nie każdy wie, że wymienione słodkości pochodzą w gorących Włoch, gdzie występują pod nazwą Semifreddo.

Do przygotowania tego deseru możemy wykorzystać gotowe lody z supermarketu i paczkowane beziki albo też podjąć próbę samodzielnego przyrządzenia deseru od postaw. Choć w tym drugim przypadku z pewnością byłoby smaczniej i zdrowiej, to jednak należy pamiętać, iż na takie szaleństwa kuchenne trzeba zarezerwować sobie nieco czasu.

Lody śmietankowe z musem truskawkowym

Letnie dni często są upalne, co sprawia, że każdy marzy o tym, by choć na chwilę móc ochłodzić swoje zmęczone ciało. Ciekawym, a przy tym niezmiernie smacznym rozwiązaniem okazują się desery lodowe. Nie tylko są pyszne i dają upragnioną ochłodę, ale także poprawiają humor faktem, że podaje się je w estetyczny sposób w ładnie zaprojektowanych pucharkach.

Lody śmietankowe to klasyka smaku. Warto ją jednak przełamać czym niecodziennym i występującym niestety jedynie przez kilka tygodni w ciągu roku. Mowa jest o musie z truskawek. Owoce wystarczy umyć i pozbyć się z nich ich szypułek, a następnie dokładnie wymyć i rozdrobnić w blenderze, aż osiągną one odpowiednią konsystencję. Mus można delikatnie dosłodzić, jeśli ktoś odczuwa taką potrzebę, a następnie polewać nim lody śmietankowe.