W pierwszy weekend sierpnia, nad jeziorem Miedwie w miejscowości Morzyczyn, szykuje się nie lada gratka dla wielbicieli dobrej kuchni. Goszczący tam po raz pierwszy festiwal jedzenia GastroWeek, to promocja wyjątkowej idei slow food, świetna zabawa pod gołym niebem i możliwość aktywnego spędzenia czasu nad wodą wraz z całą rodziną. Będą konkursy, muzyka na żywo oraz mnóstwo ciekawych food trucków, stoisk z lodami, napojami i domowymi przysmakami. W oryginalnym menu będzie można spotkać same wyjątkowe pozycje, od smakowitych burgerów, po najsłodsze pączki świata. Wszystko to przygotowywane na oczach odwiedzających i z cudownym widokiem na malowniczą promenadę!
GastroWeek odbędzie się w sobotę i niedzielę, 3 oraz 4 sierpnia 2019. Impreza skupia się na dobrej gastronomii, stąd też informacja o zaproszeniu wielu właścicieli food trucków. Każdy z nich serwuje nieco inny rodzaj kuchni i oferuje odmienną aranżację przestrzeni, w jakiej dania są przyrządzane. Ma to również bezpośrednie powiązanie z filozofią slow food, według której posiłki powinny być tworzone ze świeżych i wysokiej jakości składników, a samo ich konsumowanie przebiegać powoli, z należytą celebracją.
Wśród mobilnych restauracji zapowiedziany jest między innymi Bang Food Truck, specjalizujący się w kuchni teksańsko-meksykańskiej, do którego zawsze ustawiają się kolejki fanów ostrego jedzenia. Dla wielbicieli słodkości, swoje popisowe pączki z nutellą będzie tworzyć SweetGang, a na belgijskie frytki można wybrać się prosto do FrytkaBelgijska.pl.
— Klasyczne food trucki to dopiero początek długiej listy stoisk wartych odwiedzenia na organizowanym przez nas festiwalu jedzenia — mówi Grzegorz Maksel, event manager w agencji 5th Element. — Aby urozmaicić kulinarną podróż naszych gości, zaprosiliśmy wielu wystawców zajmujących się tradycyjnym i domowym jedzeniem. Będzie można napić się prawdziwej lemoniady, skosztować ręcznie lepionych pierogów i zjeść fenomenalne krówki. — Dorośli z pewnością chętnie zajrzą na stoiska z winem i miodami pitnymi, a dzieci zapraszamy na gofry, lody rzemieślnicze, mega żelki i zakręcone ziemniaki. Dla najmłodszych przygotowaliśmy również kilka innych atrakcji, które zagwarantują im świetną zabawę na GastroWeek — dodaje.
Bardzo ważna jest też lokalizacja całej imprezy. Przez pewien czas organizatorzy skrywali miejsce zlotu food trucków w tajemnicy, ale wieści o przygotowywaniu pod to wydarzenie plaży przy jeziorze Miedwie, szybko się rozeszły. Aby dotrzeć do miejscowości Morzyczyn z centrum Szczecina, wystarczy jedynie pół godziny drogi samochodem. Jest to niecałe 30 kilometrów, a wycieczka tam to świetny pomysł na miłe spędzenie czasu z całą rodziną.
Na GastroWeek nie zabraknie również innych atrakcji, między innymi konkursów z nagrodami w postaci bonów do food trucków. Oprócz tego będzie można posłuchać muzyki na żywo, zaszaleć w okolicznym skateparku, odbyć spacer po molo lub po prostu poleżeć na plaży nad brzegiem jeziora. Bardzo ciekawym punktem w programie imprezy jest Święto Kolorów Holi, czyli Splash of Colors. To spontaniczne, masowe obsypywanie się kolorowym proszkiem, który tworzy w powietrzu wielobarwne chmury i świetnie łączy się z graną na scenie muzyką.
Ze względu na wyjątkowy, kulinarny charakter wydarzenia GastroWeek, każdy fan dobrego jedzenia może bez trudu znaleźć dla siebie powód, dzięki któremu 3 i 4 sierpnia dołączy do wspólnej zabawy nad jeziorem Miedwie. W pierwszy weekend ostatniego miesiąca wakacji miejscowość Morzyczyn to obowiązkowy przystanek na gastronomicznej i imprezowej mapie regionu!
Komentarze
11