Niezależnie od tego, czy gotujesz sporadycznie i w małych ilościach czy też regularnie przygotowujesz obiady dla dużej rodziny, wybór garnków zawsze warto dobrze przemyśleć. Co sprawdzić przed zakupem, by dobrze spełniały swoją funkcję? Sprawdź, czy na pewno wiesz, jakiego garnka potrzebujesz w swojej kuchni!
Dopasuj garnek do płyty grzewczej
Nawet najlepszy i najdroższy garnek nie zda się na nic, jeśli nie będzie kompatybilny z płytą grzewczą, na której ma pracować. O ile w przypadku kuchenki elektrycznej i gazowej możesz używać w zasadzie każdego, o tyle nie każdy będzie współpracować z indukcją. Jeśli gotujesz na płycie indukcyjnej, musisz się upewnić, że dno garnka będzie:
- idealnie gładkie,
- wykonane z ferromagnetycznego materiału, takiego jak chociażby stal szlachetna 18/10 czy żelazo,
- opatrzone symbolem cewki (zwojnicy).
Jeśli posiadasz naczynia o niestandardowych kształtach, wymiarach nie musisz się martwić. Wybrane modele płyt do zabudowy Electrolux umożliwiają łączenie pól w jedno większe.
Materiał wykonania – jaki sprawdzi się najlepiej?
Gdy już wiesz, jakiego dna potrzebujesz, możesz się zastanowić nad materiałem wykonania jego ścianek. Od niego zależy bowiem nie tylko Twój komfort pracy, ale też trwałość garnka, a nawet… smak przygotowywanych potraw. Wśród tych najczęściej spotykanych warto wspomnieć:
- garnki ze stali nierdzewnej – są odporne na uszkodzenia i na wysokie temperatury. Dobrze przewodzą ciepło, ale w ich składzie można czasem znaleźć alergenny nikiel. Przechowywane w nim przez dłuższy czas potrawy mogą nabrać metalicznego posmaku;
- garnki z aluminium – szybko się nagrzewają, ale utrzymują ciepło przez krótki czas. Nie mogą być stosowane w przypadku kwaśnych potraw;
- garnki z żeliwa – są dość ciężkie, ale za to wyjątkowo wytrzymałe i utrzymujące temperaturę potraw przez długi czas. Można ich używać również w piekarniku. Wymagają specjalnej pielęgnacji;
- garnki z gliny – wykonane z naturalnego materiału, a przy tym odporne na wysoką temperaturę. Choć mogą być używane do beztłuszczowego gotowania na kuchence gazowej, najczęściej używa się ich w piekarniku – np. do wypieku chleba.
W przypadku garnków istotne jest również to, jaką powłoką pokryto ich wnętrze. To właśnie ona jest decydującym czynnikiem w kwestii przypalania potraw. Jeśli zależy Ci na tym, by dania nie przywierały do dna nawet wtedy, gdy gotujesz bez grama tłuszczu, postaw na powłokę wykonaną z ceramiki, teflonu, tytanu lub marmuru. Popularna emalia również powinna się tu sprawdzić – choć cechuje się nieco niższą odpornością na uszkodzenia mechaniczne niż wcześniej wymienione materiały.
Co jeszcze warto sprawdzić przed zakupem garnka?
Choć to powyższe parametry mają największe znaczenie przy wyborze garnków, warto zwrócić też uwagę na:
- możliwość mycia w zmywarce,
- nienagrzewające się uchwyty,
- możliwość używania nie tylko na płycie grzewczej, ale też w piekarniku,
- obecność pokrywki w komplecie,
- liczbę elementów w zestawie – możesz kupić pojedynczy garnek lub od razu cały zestaw, przy użyciu którego przygotujesz każde danie, o którym tylko pomyślisz.
Pamiętaj o tym, że garnek może się okazać inwestycją na lata, zatem warto dobrze przemyśleć jego wybór. To w końcu gwarancja nie tylko Twojego komfortu podczas gotowania, ale przede wszystkim pysznego smaku obiadów przygotowywanych dla Twoich najbliższych!
Komentarze
0