Wypalane różnymi metodami ziarna, wiele sposobów parzenia, ale też idealnie komponujące się z kawą słodkości – już w ten weekend w Szczecinie odbędzie się Festiwal Kawy. W wydarzeniu weźmie udział kilkanaście lokalnych palarni kawy i kawiarni. Wstęp wolny, a organizatorzy zapowiadają, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Rozgrzewka przed festiwalem na większą skalę

W najbliższą sobotę i niedzielę, 6 i 7 stycznia, w godz. 10:00-14:00 w OFF Marinie na Pomorzanach odbędzie się Festiwal Kawy.

– Pierwsza edycja okazała się wielkim sukcesem – zaznacza Michał Jakubów, organizator. – Ale nasz festiwal jest też odpowiedzią na brak takiego wydarzenia w Szczecinie i w ogóle w regionie. Mamy zamiar go powtarzać, chociażby w maju podczas urodzin Szczecińskiego Bazaru Smakoszy, czy na jesień. A pod koniec 2024 roku chcielibyśmy zorganizować festiwal poza OFF Mariną, taki już być może i na skalę ogólnopolską.

Szeroki wybór, darmowy cupping i fantastyczne niespodzianki

W najbliższym Festiwalu Kawy weźmie udział kilkunastu lokalnych wystawców, którzy o małej czarnej wiedzą naprawdę sporo.

– Szczecińska scena segmentu kaw speciality jest naprawdę mocna i ciągle się rozwija – podkreśla Jakubów. – Zapraszamy wszystkich, zarówno tych z niewielką wiedzą, jak i tych już wyedukowanych. Siłą festiwalu jest to, że każdy może znaleźć coś dla siebie, bez względu na swoje upodobania. Będzie coś zarówno dla tych, którzy piją kawę z mlekiem i cukrem, jak i dla smakoszy czarnej, dla których znaczenie mają pochodzenie ziarna i metody obróbki.

Kogo spotkamy podczas festiwalu? Palarnię i kawiarnię ToKawa, Palarnię i kawiarnię Buenas Buenas, Palarnię Korona, Kawiarnię Mozaika (której twórczynie – Monika, Ania oraz Tośka – oprócz kawy przywiozą ciasta i tarty od Meraki, ceramikę od Toska Ceramica, beton architektoniczny i biżuterię od Same Plusy), Palarnię Qualia, Agnieszkę Wolską ze swoją książką kawową (w sobotę), Kawiarnię Zaciszna (w niedzielę), Palarnię Mamam, Kawiarnię Miejsce, Palarnię Kitiko, Martę Szurko i cacao ceremonialne. Pojawi się również bardzo nietypowy gość: pub Czeski Film.

– W swojej ofercie będzie miał specjalnie dla niego wypaloną na festiwal kawę przez palarnię Korona, ale też różne piwa zawierające ziarna kawy, także w wersji bezalkoholowej – zdradza Jakubów. – To zupełnie coś nowego na festiwalu. Ale naprawdę wszyscy wystawcy będą mieli szeroki wybór rzadko spotykanych ziaren czy nawet metod obróbki.

Na Festiwalu Kawy nie zabraknie również cuppingu, podczas którego będzie można za darmo spróbować kaw przygotowywanych z wielu odmian ziaren. W sobotę zorganizuje go palarnia Mamam, w niedzielę – Buenas Buenas.

Szczeciński Bazar Smakoszy również potrwa dwa dni

W weekend do OFF Mariny organizatorzy zapraszają także na dwudniową edycję Szczecińskiego Bazaru Smakoszy. Jak zapewniają, zarówno w sobotę, jak i niedzielę sala będzie wypełniona wystawcami. W sobotę pojawi się przyjaciółka bazaru – Hania Beza, a bistro Nesebar będzie obchodzić swoje pierwsze bazarowe urodziny. Przez dwa dni karmić będą także Hofy z Eintopf, a na dziedzińcu o gości zadba Yaki Kingu, serwując oryginalną kuchnię japońską.

– Będziemy mieli też debiut. Pojawi się Mikołaj, który w menu będzie miał bułkę pulled pork, bułkę z vege bekonem, tacos pulled pork, tacos z szarpanym boczniakiem i zupę cebulową – mówi Jakubów. – Co więcej, w ramach debiutu Mikołaj postanowił, że tym wszystkim podzieli się zupełnie za darmo.

Na Festiwal Kawy oraz Szczeciński Bazar Smakoszy organizatorzy zapraszają do OFF Mariny przy ul. Chmielewskiego 18 w sobotę i niedzielę, 6 i 7 stycznia, w godz. 10:00-14:00. Wstęp darmowy, parking na terenie OFF Mariny bezpłatny, dojazd ul. Smolańską od strony pętli „Pomorzany” oraz sklepu Netto.