Sezon letni jest czasem, kiedy zatruć pokarmowych jest najwięcej. Najczęściej choroby przenoszone drogą pokarmową mają łagodny przebieg. Niestety są również sytuacje, gdy wymagana jest hospitalizacja.

W nieco ponad dwa miesiące (od 01.06.2021 do 11.08.2021 r.) do Inspekcji Sanitarnej woj. zachodniopomorskiego zgłoszono 23 ogniska chorób przenoszonych drogą pokarmową. W ubiegłym roku w województwie zachodniopomorskim zarejestrowano 3 ogniska zatruć pokarmowych. Jak podaje Państwowa Inspekcja Sanitarna w analizowanym okresie ogółem narażonych na zatrucie było 3337 osób. Chorowało 437, w tym 274 dzieci do 14 lat. Hospitalizowanych było 18 osób, w tym 10 dzieci.

Z zarejestrowanych zatruć ponad 40% stanowią zatrucia wywołane pałeczkami salmonelli. Tylko w sierpniu w Szczecinie zarejestrowano trzy jej ogniska, m.in. w domu weselnym oraz żłobku i przedszkolu. Jak przypomina Państwowa Inspekcja Sanitarna, salmonella jest chorobą zakaźną, dlatego wskazane jest zachowywanie bezwzględnego reżimu sanitarnego, a osoby chore do czasu ustąpienia objawów mogą być źródłem zakażenia dla innych, dlatego bardzo ważne jest zachowanie higieny w kontaktach bezpośrednich i pośrednich.

Mając na względzie zdrowie i bezpieczeństwo mieszkańców, ze szczególnym uwzględnieniem tych najmłodszych, od przyszłego tygodnia wzmożony zostanie nadzór nad jednostkami oświatowymi w całym województwie, a także nad firmami zapewniającymi wyżywienie w placówkach sprawujących opiekę nad dziećmi.