Za 100 mln zł Drobimex prawie podwoi swoją produkcję. Firma uruchomiła właśnie w Szczecinie Dąbiu wielką halę z ubojnią i najnowocześniejszą w Polsce linią do schładzania kurcząt. Na terenie szczecińskiego zakładu trwa również budowa mroźni i magazynu produktów gotowych. To kolejna inwestycja po oddanej do użytku wiosną tego roku nowej hali w Goleniowie.

Nowoczesna, dwupoziomowa hala w Szczecinie Dąbiu ma prawie 3 tys. m kw. Wyposażono ją w nowoczesną linię technologiczną do schładzania kurcząt o długości 5,5 km, co umożliwi zwiększenie uboju z obecnych ok. 100 tysięcy sztuk kurcząt na dobę do ok. 180 tysięcy sztuk.

- To zupełnie nowa technologia chłodzenia, która ma wpływ także na usprawnienie innych procesów produkcyjnych, dlatego w dalszym etapie inwestycji modernizujemy również kolejne ciągi technologiczne produkcji – wyjaśnia Klaus Roppel, prezes Drobimexu.

Nowa schładzalnia kurcząt, dzięki której zakład drobiarski w Szczecinie Dąbiu będzie jednym z najnowocześniejszych w całej Europie, powstała w ramach pierwszego etapu inwestycji. Następnie Drobimex zwiększy powierzchnię szczecińskiego zakładu o kolejne 3 tys. m kw. oraz zmodernizuje dalsze etapy produkcji i unowocześni system ekspedycji mięsa. Obecnie trwa też budowa mroźni, a także rozbudowa części produkcyjnej i części magazynowej.

Wiosną tego roku Drobimex otworzył także nową halę produkcyjną w Goleniowie, którą wyposażono w najnowocześniejszą w Polsce linię plasterkowania i pakowania wędlin oraz magazyn produktów gotowych. Po rozbudowie całkowita powierzchnia goleniowskiego zakładu produkcyjnego zwiększyła się o ok. 3 tysiące m kw. i wynosi obecnie ponad 8 tysięcy m kw. Dzięki inwestycji produkcja wyrobów plastrowanych wzrosła już o 30% i nadal rośnie.

Łączny koszt modernizacji obu zakładów Drobimexu wynosi ok. 100 mln zł. To największa inwestycja w historii firmy.

 

Obecnie Drobimex sprzedaje swoje wyroby w całej Polsce poprzez takie sieci handlowe jak: Lidl, Aldi, Netto, Real, Auchan, Carrefour, Makro, Selgros, Mila, Piotr i Paweł, jak również poprzez mniejsze sieci lokalne oraz małe sklepy, np. PSS Społem w Szczecinie. Mięsa i wędliny Drobimexu są również eksportowane do wielu krajów Unii Europejskiej - można je kupić w Anglii, Francji, Niemczech, Rumunii, Bułgarii, a także w Czechach, na Słowacji oraz w Azerbejdżanie. Firma dostarcza także mięso do sieci KFC w Polsce, Niemczech, Anglii, Francji oraz na Maltę. Drobimex zatrudnia łącznie ok. 850 pracowników.