Dieta jesienna powinna wprowadzić na talerze przede wszystkim dużo składników, które w znaczny sposób przyczynią się do wspomagania odporności. Niezastąpione w tym są surówki, wszelkiej maści ciepłe zupy czy warzywa. Jesienna dieta powinna być znacznie bardziej treściwa niż latem, aby nie dać się jesiennym chłodom i infekcjom.
Książki kucharskie źródłem przepisów w jesiennej diecie
Książki kucharskie są niezastąpionym i cennym źródłem przepisów na dania, które w jesiennej diecie są absolutnym must have. Oczywiście ich konkurenci, których znajdziemy w sieci walczą o pierwsze miejsce na podium popularności, jednakże namacalna książka z przepisami, to zawsze bardzo cenne źródło wiedzy. Można z powodzeniem położyć ją na blacie kuchennym i poddać się kulinarnym wojażom. Książki kucharskie dostępne na rynku (np. tutaj: https://tantis.pl/kuchnia-potrawy-c5109.html) zawierają cenne informacje o różnych kuchniach świata. Ich autorzy skrupulatnie je opisują, a także dają mnóstwo inspiracji. Książka z przepisami na potrawy, które wzmocnią odporność powinna zagościć na każdej półce osób, którzy cenią sobie zdrowie na talerzu.
Podstawa diety jesiennej to ciepłe śniadanie
Nie bez powodu mówią, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Jego spożywanie jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Zrezygnujmy jednak z zimnych posiłków na rzecz takich, które nieco nas rozgrzeją. Z pomocą przyjdzie tu między innymi jajecznica tudzież różnej maści śniadaniowe zupy. Można je zrobić na bazie mleka czy też kaszy manny lub jaglanej. Wystarczy dodać do nich na przykład imbir, cynamon czy też goździki, aby rozgrzały nas jeszcze mocniej.
Zobacz także: http://ilovepoland.pl/ksiazki-kulinarne-a-dietetyczne-gotowanie/
Jesienna dieta - zupy nieocenionym bogactwem witamin
Zupy jesienne są świetnym sposobem na rozgrzanie organizmu od środka. Ich korzenne, często pikantne nuty smakowe doskonale temu sprzyjają. Z ich pomocą możemy skutecznie zapobiegać napadom głodu, w tym na słodycze, które bardzo często towarzyszą w trakcie spadku temperatury. W jesiennej diecie nie powinno zabraknąć zup na bazie pora, buraków, cebuli czy mieszkanki warzyw, którą znajdziemy we włoszczyźnie. Rewelacyjnym kompanem dla nich są soczewica i fasola.
Dieta jesienna - sięgnij po witaminy
Posiłki które spożywamy jesienią powinny dostarczyć nam składników, które utrzymają nasz układ immunologiczny w dobrej kondycji. Aż 80 procent komórek jakie mają na to istotny wpływ znajduje się w jelitach, co świetnie potwierdza powiedzenie: "Jesteś tym co jesz". Warto więc sięgać po produkty zawierające witaminę D, która pomoże utrzymać układ immunologiczny w dobrym stanie. Gdzie jej szukać? Głównie w tłustych morskich rybach, a także w żółtym serze oraz jajach. Niemniej istotna jest również witamina C. Tą z kolei zawierają m.in. szpinak, owoce cytrusowe, kiwi oraz kapusta kiszona. Nieoceniona w jesiennym jadłospisie jest także witamina A. Ta z kolei ukrywa się w marchewce, brokułach, papryce oraz pomidorach. Warto postawić także na minerały w postaci żelaza (mięso), cynku (ryby, owoce morza, rośliny strączkowe) i selenu (brokuły).
Jesienny jadłospis powinien być różnorodny i dostarczać organizmowi jak najwięcej wartości odżywczych, w tym witamin oraz minerałów. Warto zadbać o to, żeby to co znajduje się na naszych talerzach było przemyślane i spożywać posiłki regularnie. Jeśli nie mamy pomysłów na ich komponowanie, to z pomocą przyjdą nam książki kulinarne. Na rynku jest mnóstwo propozycji zarówno dla miłośników mięsa, jak i dań, które są go pozbawione.
Szukasz dobrych książek kucharskich? Odwiedź tantis.pl
Komentarze
1