Wbrew pozorom zmywarka to jedno z najważniejszych urządzeń w restauracji. Jest to element pozwalający zachować odpowiednie standardy higieny, który pomaga także usprawniać pracę kuchni. Czym jednak powinna się charakteryzować dobra zmywarka do restauracji? Poznaj główne kryteria jej wyboru i uniknij kosztownych błędów!

Zmywarka do restauracji – po pierwsze wydajność

Zmywarka do restauracji musi być przede wszystkim wydajna. Nie można bowiem dopuścić sytuacji, w której kuchnia będzie musiała czekać na czyste naczynia. Dlatego w restauracjach stosuje się wyłącznie specjalistyczne zmywarki gastronomiczne, które znacząco różnią się od tych domowych. Są przede wszystkim znacznie szybsze – pojedynczy cykl zmywania trwa nie więcej niż kilka minut, co umożliwia stałą dostawę czystych naczyń. Największe restauracje mogą się nawet zaopatrzyć w urządzenia, które zmywają taśmowo. Ważne, aby dopasować wydajność zmywarki do potrzeb lokalu – na rynku dostępnych jest na tyle wiele rozwiązań, że nie powinno to być trudne. Warto przy tym pamiętać, że na wydajność wpływa również wygoda obsługi – dobrze jest postawić na maksymalnie intuicyjny, prosty w obsłudze sprzęt.


Zmywarka do restauracji – po drugie skuteczność

Ponadto zmywarka do restauracji musi być wysoce skuteczna, aby podczas krótkiego cyklu zmywania usunąć wszystkie resztki jedzenia i drobnoustroje. Dlatego warto zwracać uwagę na dostępne technologie zmywania. Obecnie na rynku można znaleźć nowoczesne urządzenia, które zmywają jeszcze szybciej i dokładniej dzięki zaawansowanym rozwiązaniom takim jak innowacyjna konstrukcja pola mycia czy system płukania z napędem. Należy także pamiętać, że zmywarka do restauracji musi zmywać w wysokiej temperaturze, która dezynfekuje naczynia.

Zmywarka do restauracji – po trzecie oszczędność

Z punktu widzenia właściciela restauracji niezwykle ważna jest też oszczędność. Podczas dużego ruchu w lokalu zmywarki niejednokrotnie pracują niemal bez przerwy. Zużycie energii, wody czy detergentów ma zatem ogromny wpływ na koszty prowadzenia restauracji. Inwestycja w energooszczędne urządzenie będzie najbardziej opłacalna, szczególnie przy obecnych cenach prądu. Warto również zwracać uwagę na funkcje zmywarki do restauracji, które pomagają zredukować zużycie wody czy środków myjących.

Najnowocześniejsze zmywarki gastronomiczne są niezwykle tanie w eksploatacji. Dlatego warto inwestować w sprzęt, który stosuje rozwiązania takie jak odzysk ciepła, podwójne ściany czy system płukania z napędem. Niezwykle pomocne są też systemy uzdatniania wody, które redukują zużycie środków myjących, nabłyszczaczy oraz soli, a jednocześnie pomagają chronić komponenty zmywarek przed kamieniem. Dzięki temu urządzenia wykazują mniejszą podatność na awarie i są dużo trwalsze!

Zmywarka do restauracji – czy warto postawić na znaną markę?

Sama popularność marki nie gwarantuje jeszcze jakości. Jeśli jednak w ślad za popularnością idzie renoma producenta, to zdecydowanie warto rozważyć inwestycję w taki sprzęt. Wiodące w branży firmy stosują bowiem najnowocześniejsze, innowacyjne technologie, które pozwalają zmywać skuteczniej, szybciej i taniej. Zmywarka do baru czy restauracji od znanego producenta ułatwia też skorzystanie z usług gwarancyjnych, serwisowych czy też np. zakup dodatkowych akcesoriów lub części zamiennych. Ponadto znane firmy specjalizujące się w produkcji zmywarek do gastronomii oferują szeroki wybór modeli dopasowanych do każdych potrzeb oraz własne usługi serwisowe czy pomoc techniczną.