Kulinarne hity wszech czasów to często najprostsze dania z niewyszukanych składników, które niemal każdy z nas ma zawsze pod ręką. Jednym z takich ponadczasowych kuchennych przebojów są bez wątpienia naleśniki. Te najprostsze placki z mleka, mąki i jajek na przestrzeni wieków niejednokrotnie ewoluowały i przybierały nowe, zaskakujące formy. Nie jesteś w stanie zdecydować, czy wolisz te cieniutkie i delikatne w stylu francuskim czy może te puszyste i pulchniutkie rodem zza oceanu? Sprawdź nasz niezawodny przepis na naleśniki z Nutellą i bananem w dwóch odsłonach i wybierz swojego faworyta!
Delikatne naleśniki z Nutellą i bananem
Uwielbiasz tradycyjne naleśniki, ale wciąż nie udało Ci się znaleźć idealnego przepisu, który zawsze wychodzi? Kluczem do sukcesu okazują się odpowiednio dobrane proporcje poszczególnych składników. Koniecznie wypróbuj naleśniki z Nutellą i bananem, które możesz przyrządzić zarówno na śniadanie, obiad i kolację, jak i w charakterze przekąski czy deseru. Choć lekkie, okazują się bardzo sycące, a dodatek kremu Nutella® sprawia, że trudno oprzeć się kolejnej porcji…
By przygotować wyśmienite naleśniki z Nutellą i bananem, potrzebujesz kilku prostych składników oraz dwóch miseczek. W jednej misce dokładnie wymieszaj 3 jajka z łyżką rozpuszczonego, ostudzonego masła, a w drugiej – szklankę mąki pszennej ze szklanką mleka. Następnie (najlepiej przy pomocy miksera lub blendera) połącz ze sobą zawartość obu miseczek. Tak otrzymane ciasto odstaw na około kwadrans. Dobrym pomysłem będzie dodanie do niego odrobiny gazowanej wody mineralnej.
Kiedy Twoje ciasto odpocznie, możesz przystąpić do smażenia naleśników. Porządnie rozgrzej sporą patelnię i wylewaj na nią kolejne porcje ciasta (możesz użyć do tego zwykłej łyżki lub chochli do zupy). Naleśniki będą gotowe, gdy zrumienią się lekko z obu stron. Jeszcze ciepłe placuszki posmaruj cienką warstwą kremu Nutella® , ułóż na nich plasterki banana i złóż na cztery. Prawda, że to proste?
Światowy Dzień Nutelli – idealna okazja na naleśnikową ucztę
A jeśli już jesteśmy przy kremie Nutella®… Czy wiesz, że 5 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Nutelli? Pomysłodawczynią tego święta jest Sara Rosso, amerykańska blogerka włoskiego pochodzenia. W 2007 roku postanowiła ona podzielić się ze światem swoją sympatią do kremu Nutella® i zorganizowała pierwsze oficjalne obchody razem ze swoją przyjaciółką. Światowy Dzień Nutelli okazał się strzałem w dziesiątkę – co roku świętują go tysiące wielbicieli tego orzechowego kremu na całym świecie.
Puszyste amerykańskie pankejki
Dobrym pomysłem nie tylko na Światowy Dzień Nutelli jest też amerykańska wersja naleśników, czyli pancakes lub – w spolszczonej wersji – pankejki. Przygotowuje się je z podobnych składników, ale efekt końcowy znacznie się różni. Pankejki mają mniejszą średnicę od tradycyjnych naleśników, a jednocześnie są od nich dużo grubsze, pulchniejsze i bardziej puszyste. Zwykle podaje się je ułożone jeden na drugim w swoistą wieżę i polane syropem klonowym z odrobiną masła, ale to tylko jedna z propozycji podania.
Jak przyrządzić pankejki? To w gruncie rzeczy bardzo prosty przepis, który sprawdzi się na szybkie śniadanie czy podwieczorek. Zacznij od roztrzepania 2 jajek z 1,5 szklanki mleka, a następnie dodaj do nich 2 szklanki przesianej mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru oraz szczyptę soli. Wszystko wymieszaj dokładnie rózgą – nie musisz używać miksera. Gdy ciasto stanie się gładkie, czas zabrać się za smażenie pankejków.
Na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię o nieprzywierającej powierzchni wykładaj obok siebie łyżką kolejne porcje ciasta. Każdy z Twoich pankejków powinien mieć średnicę ok. 8-10 cm. Można je podawać, gdy przybiorą złoty odcień z obu stron. Do najbardziej popularnych dodatków do pankejków, obok syropu klonowego i kremu Nutella®, należą też przeróżne dżemy, masła orzechowe, a także świeże i kandyzowane owoce. Wybierz swój ulubiony zestaw i… smacznego!
Komentarze
0