To jeden z najczęściej kupowanych chlebów w Szczecinie. Jest charakterystycznie wydłużony i lekko zaokrąglony. Ma chrupiącą skórkę, a w środku jest wilgotny i miękki. Wypiekany wg tej samej receptury już od ponad 50 lat. Chleb szczeciński został właśnie nagrodzony certyfikatem „Jakość tradycja”.
- Chleb szczeciński to naturalny produkt, który mam nadzieję, że będzie w pierwszej kolejności wybierany i poszukiwany na naszym rynku. Gratuluję producentom, że przeszli całą procedurę. Wiem, że nie była łatwa, ale i znak „Jakość tradycja” jest też bardzo znamienity. Mam nadzieję, że co roku nie tylko będziemy obchodzić święto pasztecika szczecińskiego, ale także święto chleba szczecińskiego – mówił wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa podczas środowej uroczystości wręczenia znaku.
Chleb szczeciński jest wypiekany w naszym mieście od końca lat 60-tych XX wieku. Pierwsze wzmianki można odnaleźć w rodzinnych archiwach zachodniopomorskich piekarzy z 1969 roku. Jego receptura utworzona została przez piekarzy zrzeszonych w Cechu Rzemiosł Spożywczych.
Prestiżowym znakiem „Jakość tradycja” będzie mogło posługiwać się 8 piekarni z Pomorza Zachodniego. Wszystkie są zrzeszone w Cechu Rzemiosł Spożywczych. Certyfikowany chleb szczeciński kupimy w:
- Piekarni Bagietka
- Asprod sp. z o.o.
- Piekarni Marek Kozłowski
- Piekarni Cukierni Wojciechowski
- Cukierni Piekarni Woźniak sp. z o.o.
- Piekarni z ulicy Długosza
- Piekarni s.c. Ewa i Andrzej Reczyńscy
- Piekarni Małyszka
Komentarze
20