Ogromny wybór lokalnych produktów i przepiękne rękodzieło – najbliższą odsłonę Szczecińskiego Bazaru Smakoszy dopełni Świąteczny Festiwal Rękodzieła. Od ceramiki przez makramy po świąteczne wieńce – będzie mnóstwo inspiracji na prezenty dla najbliższych i wystrój swoich czterech kątów.

Bazarowa rodzina coraz większa

Na odwiedzających w najbliższą niedzielę Szczeciński Bazar Smakoszy czeka prawdziwa uczta – nie tylko jedzeniowa, ale też dla oczu. Obok uwielbianych wystawców z produktami najwyższej jakości pojawią się rękodzielnicy ze swoimi genialnymi wyrobami.

–W najbliższym czasie będzie nas naprawdę sporo – przyznaje Michał Jakubów, organizator Szczecińskiego Bazaru Smakoszy. – Nie dość, że cały czas remontujemy nowe pomieszczenia, to te gorące okresy świąteczne przed Wielkanocą i Bożym Narodzeniem zawsze przyciągają masę wystawców. Będzie pełna sala główna, wypchane po brzegi sala boczna na piętrze oraz sala na parterze, pojawią się wystawcy na dziedzińcu. Blisko 70 wystawców, w tym 30 rękodzielników. To imponująca liczba, oscylujemy wokół rekordu. 

Ogromny wybór jedzenia i rękodzieła

Szukając oryginalnego pomysłu na prezent, warto przyjrzeć się bogatej ofercie, która w niedzielę zagości w OFF Marinie. Naprawdę będzie w czym wybierać. Pojawi się m.in. Kwiaciarnia SOTE z przepięknymi zimowy kompozycjami, którymi udekorujemy świąteczny stół czy Lisie Sploty z unikalnymi makramami.

–Powróci do nas Marta Szurko ze swoim naturalnym kakao ceremonialnym, którego nie dostaniemy w pierwszym lepszym sklepie, a jest naprawdę przepyszne. To też świetna alternatywa dla tych, którzy nie lubią kawy. W 100% naturalne kakao, które ma Marta, pobudza jak kawa, a nie wypłukuje magnezu – podkreśla Jakubów. – Z ceramiką wystawi się niezwykle utalentowana i pełna pasji Natalia Izbicka. Ludzie uwielbiają jej produkty, wracają do niej, bo dziewczyna ma naprawdę dobry gust.

Na sali głównej karmić będzie Eintopf, którzy od pewnego czasu mają w swoim asortymencie przetwory na świąteczne stoły zamknięte w słoikach. Na dole na dziedzińcu będzie Edyta Pajor „Przysmaki z Nieborowa”, czyli lokalny, świetnie rozpoznawalny producent m.in. wędlin, pasztetów czy chlebów.

– Jej pasztet z gęsi ma certyfikat Sieci Dziedzictwa Kulinarnego o sile rażenia paszportu dyplomatycznego – jest dumą wszystkich marszałków województwa – zapewnia Jakubów.

Punkt, który trzeba odwiedzić – sala na parterze

Co ważne, znani i uznani rękodzielnicy, odwiedzający bazar wystawcy od czasu do czasu, jak i debiutanci, będą między sobą wymieszani. Część znajdziemy w sali bocznej na piętrze, a część w sali na parterze.

–To nowo wyremontowana, piękna sala. Będzie tam sześć stanowisk, które naprawdę warto odwiedzić. Będą ci, których doskonale znamy, np. Ada Trzeciak z Lisimi Splotami, będzie Michał Stolarz z ozdobami świątecznymi, ceramika z Miceramic, będą debiuty z wyrobami ze skóry. Uznane marki mieszają się z tymi rozpoczynającymi, by dało to fajny koktajl. To pełnoprawna sala, a nie ludzie, którzy mi się na górze nie zmieścili – podkreśla Jakubów.

Produkty laureatów prestiżowych nagród

Wśród wystawców Szczecińskiego Bazaru Smakoszy znajdują się również ci, którzy swoimi produktami podbili serca nie tylko na arenie regionalnej czy krajowej, ale również międzynarodowej. WIKK.ME za swoją granolę otrzymało certyfikat KUKBUK Poleca, który jest gwarantem najwyżej jakości produktów spożywczych. Z kolei Heritage Magnolia Gin to najczęściej nagradzany polski gin rzemieślniczy na świecie. A Manufaktura Nalewek Mały Kogut przywiozła ostatnio zwycięstwo za swoje nalewki z natki pietruszki, kolorowego pieprzu czy chrzanu i owoców jagodowych na Warsaw Spirit Competition, jednym z największych konkursów w Europie Środkowej. Ci wszyscy producenci w najbliższą niedzielę zagoszczą na Szczecińskim Bazarze Smakoszy.

Przyjmują zamówienia na święta

Dwa ostatnie Szczecińskie Bazary Smakoszy odbędą się w niedzielę, 17 grudnia i wyjątkowo w piątek, 22 grudnia. To idealny czas, by znaleźć ostatnie prezenty i zaopatrzyć się w smakołyki na wigilijny stół.

–Co ważne, wystawcy będą przyjmować świąteczne zamówienia – informuje Jakubów. – Warto więc w najbliższą niedzielę umówić się, ile ciasta czy pierogów potrzebujemy, i w następny piątek odebrać wszystko bez stresu, czy dla nas starczy – podpowiada.

Organizatorzy zapraszają w niedzielę, 17 grudnia, w godz. 10:00-14:00. Wstęp darmowy, parking na terenie OFF Mariny (ul. Chmielewskiego 18) bezpłatny, dojazd ul. Smolańską od strony pętli „Pomorzany”. Kolejna odsłona bazaru w przyszły piątek, 22 grudnia, w godz. 13:00-17:00. Następne dopiero w styczniu, ale za to w dwudniowej odsłonie (6-7.01.2024) i z kolejnym Festiwalem Kawy. Już dziś warto zapisać sobie te daty w kalendarzu!