Pierwsze w tym roku Śniadanie przy Błoniach, warsztaty kuchni czeczeńskiej oraz kuchni wegańskiej, niedzielny Bazar Smakoszy, kulinarne show w Alei Kwiatowej oraz aż dwa spotkania z przysmakami kuchni wegańskiej. Zapowiada się pyszny weekend w Szczecinie!
Już od samego rana można wziąć udział w Śniadaniu przy Błoniach, które wraca po zimowej przerwie. To dobrze znana szczecinianom impreza, podczas której można zasmakować zdrowych i przygotowywanych z naturalnych składników przysmaków. Dobrego jedzenia (m.in. kanapek, sałatek, serów, racuchów, domowych ciast, ryb, przetworów z owoców i warzyw, miodów, pieczywa, wegetariańskich potraw, bajgli) w sobotę i niedzielę, 24 i 25 marca, będzie można próbować w godz. 09:00-13:00. W wydarzeniu weźmie udział również Przemek Głowa, który poczyta najmłodszym bajki wypożyczone z księgarni FiKa. Śniadanie przy Błoniach odbywa się u zbiegu ul. Monte Cassino i Królowej Korony Polskiej. Wstęp jest bezpłatny. Więcej tutaj
WARSZTATY KUCHNI CZECZEŃSKIEJ w Środku
ŚRODEK Śródmiejski Punkt Sąsiedzi oraz Refugees Szczecin w sobotę, 24 marca, zapraszają wszystkich chętnych do udziału w warsztatach kulinarnych „Kultury Trochę”. Uchodźczynie z Czeczenii przygotują dwie typowo obiadowe, czeczeńskie potrawy. Po pokazie zaplanowano degustację. Początek o godz. 10:00. Wstęp bezpłatny. Zajęcia odbędą się w Środku przy ul. Królowej Jadwigi 44b. Więcej tutaj
CZILI WEGE z warsztatami kulinarnymi i wspólnym wegańskim stołem w Piwnicy Kany
Z kolei w Piwnicy Kany w sobotnie popołudnie, 24 marca, zaplanowano kolejną edycję Czili Wege, czyli wspólnego czilowania z potrawami i tematami wege. W programie m.in.: wspólny wegański stół oraz warsztaty kulinarne „Wiosenne przebudzenie mocy”. Poprowadzi je Marek Kodzis - mistrz kuchni wegetariańskiej z ponad 30-letnim stażem i mnóstwem doświadczeń podróżniczo-kulinarnych oraz twórca jednego z najbardziej znanych i lubianych przedsięwzięć gastronomiczno-ekologicznych w Szczecinie: Vege Clubu AMAR. W programie znalazło się też spotkanie z Łukaszem Wójcickim z Queer Fight Team RKS „Gwiazda”, który opowie na czym polega queerowanie sportów/sztuk walki i czym jego treningi różnią się od podobnych w tradycyjnych klubach fighterskich. Będzie też o promowaniu diety wegańskiej w sportach wydolnościowo-siłowych. Początek o godz. 13:00, koniec o 17:00. Wstęp to 15 złotych lub wegańska potrawa na wspólny stół. Więcej o wydarzeniu tutaj
SZCZECIŃSKI BAZAR SMAKOSZY w OFF Marinie na Pomorzanach
Jak co niedzielę, 25 marca od godz. 10:00 będzie można odwiedzać Szczeciński Bazar Smakoszy w OFF Marinie na Pomorzanach (ul. Chmielewskiego 18). W imprezie biorą udział lokalni sprzedawcy i producenci zdrowej i ekologicznej żywności. Na kilkudziesięciu stoiskach można znaleźć m.in.: ekologiczny nabiał, jaja, najwyższej jakości mięsa i wędliny, ryby, naturalne przyprawy i pieczywo, miody, sezonowe warzywa i owoce, kiszonki, przetwory, soki, oliwy, ryby i paprykarz, miody, przetwory z owoców i warzyw bez zbędnej chemii. Nie brakuje też smakołyków, które można przekąsić na miejscu. Szczeciński Bazar Smakoszy zaprasza w godz. 10:00-15:00. Wstęp jak zawsze bezpłatny. Więcej tutaj
VEGAN LUNCH w Domu Bonhoeffera
W Domu Bonhoeffera przy ul. ks. Piotra Skargi 32 w niedzielę, 25 marca, odbędzie się trzecia edycja Vegan Lunch, podczas którego będzie można skosztować wegańskich potraw z całego świata. Organizatorzy zapowiadają, że w tej edycji stawiają na wiosenno-wielkanocne akcenty. Cały dochód z lunchu zostanie przekazany na rzecz Centrum Praw Kobiet. Początek o 14:00, koniec około 17:00. Wstęp kosztuje 12-15 zł (dla dzieci do lat 7 wstęp bezpłatny). Więcej tutaj
KULINARNE SHOW na JARMARKU WIELKANOCNYM w Alei Kwiatowej
W ten weekend, 24 i 25 marca, w Szczecinie odbywa się też dwudniowy Jarmark Wielkanocny w Alei Kwiatowej i na pl. Żołnierza. Weźmie w nim udział kilkudziesięciu wystawców nie tylko ze Szczecina, ale także z innych regionów Polski, a nawet zagranicy. W drewnianych domkach ustawionych wzdłuż alei będzie można kupić tradycyjne przysmaki, wiosenne dekoracje i rękodzieło. Na stoiskach znajdziemy m.in.: stroiki wielkanocne, upominki od zajączka, pisanki, drewniane zabawki, kosmetyki naturalne, biżuterię z bursztynu, ceramikę, wyroby rękodzielnicze, świece, przyprawy, mazurki, pączki, wędliny, kwas chlebowy, smalec, miody, jaja, sery z Podhala, herbaty, suszone owoce, węgierskie kołacze, wina i piwa. Organizatorzy przygotowali też bogaty program atrakcji. Jedną z nich jest niedzielne kulinarne show, podczas którego zaplanowano wielkie gotowanie i degustację świątecznych potraw. W menu polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym, wiosenny tapas z wędzoną rybą i – oczywiście – wielkanocny żur. Oprócz tego odbędą się m.in.: Festiwal Pisanek, koncerty, widowiskowe pokazy i eksperymenty Szalonego Profesora, poszukiwania zaginionego wielkanocnego jaja, świąteczne animacje dla dzieci. Wielkanocny Jarmark w Alei Kwiatowej można odwiedzać w sobotę i niedzielę, 24 i 25 marca, w godz. 10:00-18:00. Wstęp bezpłatny. Szczegółowy program tutaj
ZOBACZ TEŻ: Hity tego weekendu. Aż 67 wydarzeń, których nie można przegapić!
ZOBACZ TEŻ: Za pół ceny zjemy w ten weekend w szczecińskich restauracjach. Jest tylko jedno ale... [lista promocji]
Komentarze
0