Zamek Książąt Pomorskich zaprasza na wykład towarzyszący wystawie "O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach".
WYKŁAD: KUCHNIA STAROPOLSKA - Pomiędzy wyobrażeniem a faktami.
22 stycznia (środa), godz. 17
Galeria Gotycka (wejście J), wstęp wolny
Prowadzenie: Anna Sujecka
Wykład towarzyszący wystawie "O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach". Współczesny pogląd na staropolskie zwyczaje kulinarne w większości opiera się o błędne wyobrażenia powojennych, spragnionych dobrobytu mieszkańców miast. Budując nową rzeczywistość w wyniszczonej wojnami Polsce wyobrażali oni sobie kuchnię przodków jako sutą, pełną kiełbas i zawiesistych zup. Tymczasem, współczesne badania nad historią gastronomii w Polsce przeczą powszechnie przyjętemu stereotypowi. Najstarsze źródła ukazują staropolską kuchnię jako postną – obfitującą w dania jarskie o zdumiewających zestawieniach smaków.
Anna Sujecka – historyk sztuki, pracownik merytoryczny Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku, opiekun jednej z największych w Europie kolekcji sztućców specjalistycznych, autorka wystaw i publikacji poświęconych historii kulinariów i zwyczajów gastronomicznych.
Komentarze
0